ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μέτρα όπως αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ανάλογα με το εισόδημα τους, εξετάζει η κυβέρνηση. Τί προβλέπει η πρόταση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις συσκέψεις στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και το Υπουργείο Υγείας, που πολλαπλασιάστηκαν μετά την απόφαση των Φαρμακοποιών για άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του φορέα.

Με δεδομένη και την άρση της συνεργασίας στην οποία αναμένεται να

προχωρήσουν από 3 Σεπτεμβρίου οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης και πληρωμών του Οργανισμού, συνεχίζουν να φθάνουν στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά,

Μια από τις σοβαρότερες προτάσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή που συνέταξε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και η οποία προτείνει μια σειρά από σκληρά αλλά ισοδύναμα μέτρα για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζεται ότι υα φθάσει στα 2,5 δισεκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου.

Η εν λόγω πρόταση αφορούν στη συμμετοχή ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ανάλογα με το εισόδημα τους, αλλά και μηδενική συμμετοχή για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση της συμμετοχής σε εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως μαγνητικές και αξονικές, αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των εφημεριών, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα μπορούσαν να ενταχθούν διοικητικά σε πολυϊατρεία και Κέντρα Υγεία.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων, δεν αποκλείεται ο Οργανισμός να πάει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, με στόχο την εξασφάλιση ευνοϊκότερων τιμολογίων.

Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών είναι οι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, με τον ΕΟΠΥΥ να αρκείτε στο ρόλο του «διανομέα» των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, των οποίων η χρηματική συμμετοχή πιθανόν να αυξηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα