Έρχονται «διαβολοβδομάδες» για Αθήνα και… δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν και δεν αποκλείεται να κάνουν και μια πρώτη κουβέντα για τα ποσά που απαιτείται να διατεθούν για την επαναγορά ομολόγων. Όλα θα εξαρτηθούν από την προσφορά, αν και πληροφορίες του Reuters ανέφεραν τονίσει πως οι υπουργοί

Οικονομικών αναμένουν πως η Ελλάδα θα δαπανήσει 10,2 δισ. ευρώ για την επαναγορά τουλάχιστον των 2/3 των ομολόγων της, συνολικής ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ, τα οποία και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως η Ελλάδα θα καταφέρει να επαναγοράσει ομόλογα ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup η τιμή επαναγοράς δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου, ήτοι θα κυμαίνεται μεταξύ 25,15 σεντς και 34,41 σεντς, με μέσο όρο 28,3 σεντς ανά ευρώ.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές του οίκου Nomura εκτιμούν πως η επαναγορά ομολόγων θα γίνει μεν, όμως δεν θα έχει «ηχηρή επιτυχία».
Συγκεκριμένα λένε πως στην παρούσα φάση οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων διακρατούν περί τα 62,4 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές του Οίκου εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα τις πείσει να συμμετάσχουν πλήρως.

Οι ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες, έχουν αναλογικά ελάχιστα ομόλογα περί τα 4 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι και αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Στον αντίποδα η Nomura εκτιμούν πως δεν θα μπουν στη διαδικασία τα ομόλογα που κατέχουν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, ή πως ακόμα κι αν συμβεί αυτό η επίπτωσή τους θα είναι αμελητέα. Το «αγκάθι» είναι τα ομόλογα που κατέχουν αυτή την στιγμή τα hedge funds, που διακρατούν περίπου 20-22 δισ. ευρώ και εκ των οποίων η Nomura υποθέτει ότι περίπου το 30% των hedge funds θα μετάσχει στη διαδικασία.

Αν όλα τα παραπάνω συμβούν και η συμμετοχή στην επαναγορά αγγίξει τα 25 με 26 δισ. ευρώ, τότε συνολικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι μικρότερη από 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ποσοστό που ενδεχομένως να κριθεί μικρό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να οδηγήσει σε μη έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Ταμείου προς την Ελλάδα. Είναι εμφανές ότι η Αθήνα το προσεχές διάστημα θα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, θέλοντας να αποφύγει «ατυχήματα».

Ο Όλι Ρεν από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν επεσήμανε και αυτός ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι σημαντικό κομμάτι του πακέτου για την μείωση του ελληνικού χρέους. Πάντως δήλωσε κατηγορηματικό ότι δεν τίθεται θέμα διάσπασης της ευρωζώνης και όπως είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχει ξεκάθαρη ισχυρή δέσμευση ότι θα πράξουμε τα απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωζώνη δε θα διασπαστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα