Εθνική Τράπεζα: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Σύμφωνα με την έρευνα η μικρή τάση βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος για τις ΜμΕ που σημειώθηκε στο τέλος του 2012 ενισχύεται στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, αύξηση σημειώνεται στο ποσοστό των επιχειρήσεων με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη, οι οποίες φτάνουν το 1/3 του τομέα ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013 (έναντι ¼ το 2012).

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των ΜμΕ για την απασχόληση του επόμενου

εξαμήνου αποτυπώνουν μια τάση σταθεροποίησης, ενώ οι επενδυτικές προοπτικές τους είναι βελτιωμένες (ιδιαίτερα στον κλάδο της βιομηχανίας).

Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης είναι θετική για όλους τους κλάδους.

Σε ότι αφορά αφορά στους επιμέρους τομείς που ξεχωρίζουν θετικά σημειώνουμε τις εξωστρεφείς βιομηχανίες, τους χονδρεμπόρους, τον τουρισμό και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την μελέτη οι προσδοκίες των επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο θετικές όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος εργασιών τους, όπως αποτυπώνεται στο επίπεδο του δείκτη εμπιστοσύνης.

Αντίστοιχα το μέγεθος του κύκλου εργασιών επιδρά θετικά στη στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 60% των μεγαλύτερων ΜμΕ στοχεύει στην ανάπτυξη, έναντι μόλις 11% των μικρότερων ΜμΕ. Παράλληλα, μόνο το 1/3 των ΜμΕ θεωρεί ότι έχει ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι το 41% του συνόλου των ΜμΕ δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε χρηματοδότηση, το 26% του συνόλου των ΜμΕ έλαβε χρηματοδότηση και το λοιπό 1/3 του συνόλου των ΜμΕ χρειάστηκε χρηματοδότηση αλλά δεν μπόρεσε να την λάβει. Σε μια συγκυρία έντονης συρρίκνωσης, οι ΜμΕ αποδείχτηκαν αρκετά ευέλικτες και συγκράτησαν το κόστος εργασίας τους.

H αρνητική συγκυρία της τελευταίας πενταετίας έχει οδηγήσει σε πτώση του κύκλου εργασιών της μέσης ΜμΕ κατά περίπου 50% – ποσοστό που κυμαίνεται από 40% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος μας μέχρι 90% για τις μικρότερες.

Ωστόσο, οι ΜμΕ αποδεικνύονται αρκετά ευέλικτες, καθώς σε αυτή τη συγκυρία, κατάφεραν να περιορίσουν το κόστος εργασίας αρκετά ώστε να παραμείνει σταθερό ποσοστό των εσόδων τους. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός του κόστους εργασίας πάνω από 50% την πενταετία 2007-2012 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω μείωσης του μέσου μισθού (που συνέβαλε κατά 28%), και δευτερευόντως μέσω απολύσεων (που συνέβαλαν κατά 25%).

O μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 28% την προηγούμενη πενταετία (42% στις μικρές και 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις), με τη μεγαλύτερη πτώση στις υπηρεσίες (κατά 47%) και τη μικρότερη στη βιομηχανία (κατά 11%). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας των πιο μεγάλων επιχειρήσεων. Oι μικρές επιχειρήσεις μέσω των επιθετικών μισθολογικών μειώσεων κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα κατά 12% την τελευταία πενταετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα