ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ BRIXIT;

Με πρόσφατα άρθρα τους ο Economist και η Le Monde αναφέρουν ότι η Μ. Βρετανία βρίσκεται (ή πρόκειται να βρεθεί) κοντά στην έξοδο από την Ε.Ε. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί στο νησί που βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική. 

«Ποτέ η μεγάλη Βρετανία δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρώπη», έγραψε ο Economist, τονίζοντας ότι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές εύχονται η χώρα

τους να ξεμπερδέψει επιτέλους με την Ε.Ε., καθώς εκατό από αυτούς έστειλαν επιστολή στον Κάμερον ζητώντας αναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη. Απ’ την άλλη, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» γράφει: «Μια μεγάλη κουβέντα έχει ανάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την κατεύθυνση που πιθανόν να οδηγήσει σε μια Ευρώπη των 26 και όχι 27 κρατών-μελών».

Ένας νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι υποχρεώνει τον Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει δημοψήφισμα αν και εφόσον τεθεί θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Ως γνωστό, οι Βρετανοί δεν υιοθέτησαν το ευρώ και ουσιαστικά σκοπεύουν να παραμείνουν εθνικά κυρίαρχοι στην ευρωπαϊκή ζώνη που απαιτεί συγχρονισμό στους προϋπολογισμούς, στην οικονομική διακυβέρνηση, στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά, στις συντάξεις κ.ο.κ..

Σύμφωνα με την «Le Monde», o Κάμερον καταλαβαίνει ότι οι 17 της ευρωζώνης δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια κοινή πολιτική και γνωρίζει ότι για τους Βρετανούς το ευρώ είναι μια καταστροφή, ένα είδος ουτοπίας που δημιουργήθηκε περισσότερο για ιδεολογικούς και λιγότερο για οικονομικούς λόγους. Απ’ την άλλη, οι Βρετανοί δεν θέλουν να καταρρεύσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει την Βρετανία που συνδέεται άμεσα με το ευρώ και ενδιαφέρεται τα μέγιστα για την κοινή αγορά. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον λογικά θα κατέβει στις εκλογές του 2015 υποσχόμενος μια αναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και δημοψήφισμα.

Πάντως το κλίμα -ειδικά στην Αγγλία- δεν είναι θετικό απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ τα προβλήματα του ευρώ βάζουν σε σκέψεις ακόμη περισσότερους στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα