Έτοιμη η Gazprom για ΔΕΠΑ

Θετικές μοιάζουν οι εξελίξεις στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ καθώς μετά τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αυτής του διευθυντή δημοσίων σχέσεων της εταιρίας κ. Παβελ Οντέροφ με το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι διευθετούνται και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Δεν είναι τυχαίο

ότι πηγές τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το ρώσικο κολοσσό θεωρούσαν, πλέον, δεδομένη τη συμμετοχή της Gazprom στην τελική φάση του διαγωνισμού, με την Αθήνα μάλιστα να εκτιμά ότι η δεσμευτική πρόταση των Ρώσων θα είναι σε καλό επίπεδο. Μάλιστα, αυτό το τίμημα εξαγοράς δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από δέσμευση της Gazprom για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Τα αγκάθια

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, στις χθεσινές συζητήσεις υπήρξε κοινός τόπος για τη διαχείριση μίας σειράς από αιτήματα που έθετε η ρωσική πλευρά:
Εγγυητική επιστολή
ΤΑΙΠΕΔ και Gazprom φέρονται να κατέληξαν ότι το ποσοστό επί του τιμήματος να μειωθεί στο 10% από το 20% και να μην υπάρξει κατάπτωσή της στην περίπτωση που η Gazprom υπαναχωρήσει χωρίς δική της υπαιτιότητα. Η ρύθμιση αυτή φέρεται ότι καλύπτει πλήρως την ρωσική εταιρία για την περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θέσει όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση της σύμβασης πώλησης που θίγει τα γενικότερα συμφέροντά της.
Οφειλές προς ΔΕΠΑ
Η Αθήνα, δια του Αντώνη Σαμαρά, ναι μεν απάντησε αρνητικά στο αίτημα των Ρώσων για εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ ωστόσο δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτά να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό. Κατά πληροφορίες, δε, το σχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ στον κ. Οντερόφ προβλέπει την αποπληρωμή χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ μέχρι τα τέλη του 2014
Ρήτρα δραχμής
Από κυβερνητικές πηγές προκύπτει ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, πλέον. Άλλωστε, ουδείς ομιλεί πλέον για Grexit. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν δε ότι απετέλεσε διαπραγματευτικό χαρτί της εταιρείας προκειμένου να πιέσει για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων της.

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες διευθετήσεις με τους Ρώσους θα οδηγήσουν το διαγωνισμό σε νέα, ολιγοήμερη λέγεται, παράταση, στην Αθήνα επικρατεί από χθες ανακούφιση ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν μάλλον ει βέβαιη την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη Gazprom. Ως προς τον ΔΕΣΦΑ, το ενδιαφέρον της ρώσικης Sibneft παραμένει ενώ μένει να φανεί ποιά στάση θα τηρήσουν οι Αζέροι της Socar, μετά μάλιστα και την προ ημερών επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα