Εξοφλούνται εξαγωγείς, δίνονται επιδόματα θέρμανσης

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η δόση «ζέστανε» τα κρατικά ταμεία και το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καλύψει ορισμένες από τις υποχρεώσεις του στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Προτεραιότητα έχουν οι επιστροφές φόρων, καθώς από το πρωθυπουργικό γραφείο δόθηκε εντολή στις εφορίες να επιταχύνουν όλες τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν να επιστρέφονται φόροι ύψους 738 εκατ. ευρώ που είναι ήδη καταγεγραμμένοι.

Εξ’ αυτών τα 108,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ

σε εξαγωγείς, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά – δικαιούχους. Συνολικά, το κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ για φέτος και την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατεθούν τα πρώτα 4 εκατ. ευρώ.

Βάσει της έκθεσης της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν αποπληρωθεί 2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,4 δις. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σήμερα (9,4 δισ ευρώ έως τα τέλη Νοεμβρίου και 2 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων που εκκρεμούν και δεν είχαν υπολογιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου).

Η εξόφληση όμως 2 δισ. ευρώ ως τα τέλη της χρονιάς είναι απίθανο να συμβεί. Ένας ρεαλιστικός στόχος -σύμφωνα με αρμόδια στελέχη – είναι να καταβληθούν περίπου 3,5 δισ ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου.

Τα ποσά των δόσεων έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια και εκτός από τις εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους, θα πρέπει να καλύψουν και εκείνες προς το εξωτερικό έως τα τέλη Μαρτίου. Στις 21 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 26 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα ακόμα ομόλογο που δεν δέχτηκε «κούρεμα» βάσει PSI και ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα στις 20 Φεβρουαρίου λήγει ένα ομόλογο αξίας 150 εκατ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα, από τώρα έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σε τόκους το ποσό των 2,1 δισ ευρώ, ενώ υπάρχει και η μεγάλη υποχρέωση της αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων ύψους 3,4 δισ ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Όλες αυτές οι υποχρεώσεις αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 6,1 δισ ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από τη δόση που ήδη εκταμιεύθηκε και εκείνες που έχει σχεδιαστεί να καταβληθούν σε κάθε έναν από τους τρεις πρώτους μήνες του 2013 (φθάνοντας το συνολικό δάνειο στα 52,4 δισ ευρώ μαζί με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Ταυτόχρονα, από τα 52,4 δισ ευρώ, τα 11,3 δισ ευρώ θα κατευθυνθούν για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Ο διακανονισμός, δηλαδή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με εκείνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), έγινε χθες. Οπότε το ποσό των 11,3 δισ ευρώ αξιοποιήθηκε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό που θα διατεθεί από τη δόση ανέρχεται στα 23,2 δισ ευρώ. Θα διατεθούν σε δύο δόσεις. Η πρώτη – των 16 δισ ευρώ – έχει ήδη εκταμιευθεί, ενώ η δεύτερη – των 7,2 δισ ευρώ – θα διατεθεί τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα έχει αναλάβει και δύο υποχρεώσεις: Από τα δάνεια των 52,4 δισ ευρώ, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό της τάξης του 1,5 δισ ευρώ για τον προϋπολογισμό, αλλά και να καταβάλει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της χώρας στα κεφάλαια που θα διαθέτει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM).

Keywords
Τυχαία Θέματα