«ΕΞΥΠΝΟ» ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Δύο βασικά «εργαλεία» αναμένεται να τροφοδοτήσουν με ρευστό την υλοποίηση σημαντικών και εκτεταμένων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στις υποδομές.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το πρώτο βασικό εργαλείο αφορά στον ειδικό προϋπολογισμό για τις υποδομές, ο οποίος αυτή την περίοδο κλείνει καθώς πρέπει να ενταχθεί στον κυλιόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014 – 2020. Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι για την περίοδο 2010-2020 απαιτούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενώ πιο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στον

προϋπολογισμό 2014 -20 θα περιλαμβάνεται κονδύλι 40 δις ευρώ για τους τομείς της ενέργειας των μεταφορών και των άλλων υποδομών. Από αυτό το ποσό, 9,1 δις θα αφορούν αποκλειστικά στην μεταφορά ενέργειας.

Ήδη από ελληνικής πλευράς, στην λεγόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον Ηλεκτρισμό, έχει μπει το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Εκτός των Κυκλάδων ωστόσο υπάρχουν και δύο άλλα γνωστά project που μετέχουν στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί καθώς σχεδόν όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες έχουν εκπονήσει και έχουν καταθέσει προτάσεις για την υλοποίηση έργων προσβλέποντας σε ένα κομμάτι από την πίτα της τεράστιας χρηματοδότησης. Τα δύο γνωστά project ελληνικού ενδιαφέροντος είναι το περίφημο Helios και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης , Ηπειρωτικής Ελλάδας, το περίφημο Eurasia Interconnector που προωθείται από τις εταιρείες ΔΕΗ και Quantum (του κύπριου επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη).

Σημειώνεται ότι η μεγάλη μάχη στον ενεργειακό τομέα για τα κονδύλια των ενεργειακών υποδομών μαίνεται από πέρυσι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε τελικά η χώρα μας να μη μείνει έξω από την  κούρσα.

Το δεύτερο νέο εργαλείο για επενδύσεις είναι τα περίφημα ομόλογα έργου. Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς για το πιο σημαντικό όπλο που αποκτά τα τελευταία χρόνια ο ενεργειακός τομέας προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκτεταμένες επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί κυρίως στο κομμάτι των διασυνδέσεων, έχοντας πάντα υπόψη ότι η ευρεία διείσδυση των ΑΠΕ απαιτεί έξυπνα δίκτυα και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.

Τα ομόλογα έργου ξεκινούν από το γεγονός ότι οι τράπεζες για να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις θέλουν εγγυήσεις και σε αυτό το κομμάτι είναι καθοριστικός ο ρόλος της ΕΚΤ. Έτσι τα ομόλογα έργου (project bond) είναι επί της ουσίας εγγυήσεις για τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών. Ήδη τα πρώτα ομόλογα έργου εκδόθηκαν και αφορούν σε μικρής κλίμακας επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο αμέσως επόμενο στάδιο αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και για μεγαλύτερα έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα