ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ALPHA BANK

Τι σηματοδοτεί για την Alpha η απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας – Το μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ – Το νέο σχήμα διαθέτει σύνολο χαρτοφυλακίου ύψους 60,2 δισ. ευρώ για το οποίο έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας

από την Alpha Bank. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Alpha το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων – αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τις Επιτροπές Ανταγωνισμού. Με την απόκτηση της Εμπορικής η καθαρή θέση της οποίας διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ ενισχύεται αποφασιστικά η κεφαλαιακή βάση του ομίλου της Alpha Bank, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας θα ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.

Η ενσωμάτωση της Εμπορικής ενισχύει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων του ομίλου Alpha Bank καθώς το νέο σχήμα διαθέτει σύνολο χαρτοφυλακίου ύψους 60,2 δισ. ευρώ για το οποίο έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ (11% του συνόλου δανείων). Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων ανέρχεται στο 58,3%. Οι συνέργειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 150 εκατ. σχηματίζονται από συνέργειες λειτουργικού κόστους ενώ τα 50 εκατ. ευρώ από συνέργειες χρηματοδοτήσεων και εσόδων.

Σε ότι αφορά την κάλυψη της γραμμής ρευστότητας που έχει χορηγήσει η Credit Agricole στην πρώην θυγατρική της στην Ελλάδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ (πριν τη μεταφορά του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Credit Agricole) θα αποπληρωθεί σταδιακά σε τρεις δόσεις, με την τελευταία να έχει προγραμματιστεί στο τέλος του 2014. Έτσι με την απόκτηση της Εμπορική δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ομίλου. Το νέο σχήμα θα κατέχει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά με χορηγήσεις δανείων ύψους 61,1 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 34,5 δισ. ευρώ.

Την πλεονεκτική θέση του ομίλου Alpha Bank ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης και την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες και προοπτικές του νέου σχήματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας.

Σε επιστολή ο κ. Κωστόπουλος τονίζει: «Με την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, δημιουργείται ο δεύτερος σε μέγεθος χρηματοοικονομικός όμιλος στην Ελλάδα, με σύνολο Ενεργητικού περί τα 80 δισ. ευρώ, και συντελείται ένα σημαντικό βήμα προς τον εξορθολογισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα μας. Η συνένωση των δύο Τραπεζών, με παράδοση εκατό και πλέον ετών η κάθε μία, στηρίζεται στις κοινές καταβολές και αξίες της μακράς ιστορίας τους, καθώς και στα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας. Με την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης, η Τράπεζα ενισχύει τα μεγέθη και την κεφαλαιακή της βάση και ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικ

Keywords
Τυχαία Θέματα