Γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει …Ερντογάν

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ανησυχία των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορά μόνον στην εκτίμησή τους πως νέο δάνειο «σημαίνει νέο Μνημόνιο», αλλά στην ανάλυση αυτού του συσχετισμού. «Αν η κυβέρνηση Σαμαρά πάρει νέο δάνειο και επιβληθεί πρόσθετος χρόνος επιτήρησης στην Ελλάδα από την τρόικα, αυτό σημαίνει

ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «δεμένη» στο άρμα των δανειστών», ομολογούν στελέχη της Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας τους κρυφούς φόβους τους.

Ανατροπή στρατηγικής

Ως τώρα, η πολιτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεπε ότι, εκτός απροόπτου (δηλαδή «ατυχήματος» στη Βουλή και απώλειας της δεδηλωμένης της κυβέρνησης), ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας είτε μετά την επιτήρηση από την τρόικα είτε σε συγκυρία τέτοια, που θα επέτρεπε σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς να διακηρύξει την «έξοδο από το Μνημόνιο». Αυτό διότι, όπως υπολόγιζαν στην Κουμουνδούρου, όταν θα ερχόταν «η ώρα της Αριστεράς», ο προϋπολογισμός του κράτους θα ήταν αμετάκλητα πλεονασματικός, ενδεχομένως να είχε προηγηθεί και κάποιο «κούρεμα» ή άλλη διευθέτηση του χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων) και, κατά συνέπεια, η επόμενη κυβέρνηση θα είχε, δυνητικά, περισσότερα περιθώρια «ανεξαρτησίας» και πολιτικών ελιγμών από την παρούσα.

Ωστόσο, η συζήτηση περί νέου δανείου «μπλοκάρει» τις κρυφές ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία σε μία συγκυρία αντίστοιχη με αυτή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν: ένα βήμα, δηλαδή, πριν ξοφλήσει τους λογαριασμούς του με το ΔΝΤ. Στη στρατηγική ανάλυση της Κουμουνδούρου, μάλιστα, περιλαμβανόταν η εκτίμηση-ελπίδα πως, αν η κυβέρνηση της Αριστεράς εξαγγείλει ότι «τελείωσε το Μνημόνιο», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εμπεδώσει ένα πολιτικό ιμπέριουμ που θα του εξασφάλιζε θέση κόμματος εξουσίας για πολλά χρόνια και θα πιστωνόταν τη «νέα Μεταπολίτευση» -ήτοι την έξοδο από το Μνημόνιο.
Τούτων δοθέντων, αν ενδεχομένως δοθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο –με τις συνεπαγόμενες «μνημονιακές» υποχρεώσεις, τότε και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο πεδίο άσκησης αυτόνομης πολιτικής και η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές θα παραμονεύει. Για τον λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση θα οδηγήσει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση για το νέο δάνειο και, αν μετά τις γερμανικές εκλογές, η διαδικασία πάρει το δρόμο της, τότε το αίτημα της Κουμουνδούρου για εκλογές θα γίνει ακόμη περισσότερο επίμονο και πιεστικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα