Η Task Force μας έβαλε τις φωνές

Παρά τις συστάσεις, τις συμβουλές για όλα τα θέματα που άπτονται της φορολογίας η κυβέρνηση κατέθεσε ένα ανεπαρκές νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος και τον Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων αναφέρουν στελέχη της ομάδας κρούσης και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον προσεχή Μάιο. Βέβαια, πλέον το οικονομικό επιτελείο πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις συστάσεις- συμβουλές της τρόικας και της ομάδας κρούσης. Σε διαφορετική περίπτωση «κόβονται τα δανεικά». Οι αιτιάσεις των δανειστών μας ανάγκασαν χθες την κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής για:

-

την Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

-τη σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

- και τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να έχουν παρουσιασθεί οι προτάσεις της επιτροπής η οποία θα διαβουλευθεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς με στόχο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον προσεχή Μάιο θα κατατεθούν στη Βουλή τρία φορολογικά νομοσχέδια και θα αφορούν:

1. Νέος Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος και Περιουσίας. Ο ισχύον κώδικας ι θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο που θα μπορούν να διαβάσουν και οι φορολογούμενοι χωρίς να χρειάζεται να παραπέμπει σε άλλες διατάξεις και νόμους. Οι πηγές εισοδήματος (ελευθέρων επαγγελματιών βουλευτών, μισθωτών κ.λ.π.) θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο.

2. Αναδιοργάνωση Φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης.

Μεταξύ άλλων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών Σε πρώτη φάση το όριο των συναλλαγών που θα απαιτείται χρωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογούμενους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων ή κάποιου bonus.

3. Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα . Θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων . Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ)) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να φθάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Ο νέος φόρος εξετάζεται να έχει αφορολόγητο όριο 100.000 -150.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας, ενώ η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση αρκετών κλιμακίων με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα