Η ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

09:15 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η κρίση, τα επεισόδια και οι μετανάστες ανάγκασαν χιλιάδες δημότες της Α’ Αθήνας να μετακομίσουν σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Ένας στους τέσσερις εκλογείς είναι άνω των 71 ετών, ενώ οι άνδρες στις νεαρές ηλικίες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.


Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορα αστεία για τους ηλικιωμένους και τη σχέση τους με το δικομματισμό. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τρίτη ηλικία έχει πραγματικά το πάνω χέρι στα ποσοστά του εκλογικού σώματος. Περίπου το 23% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς

καταλόγους είναι άνω των 71 ετών.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου καλούνται να ψηφίσουν 9,850,802 εκλογείς σε 20.560 εκλογικά τμήματα. Οι νέοι εκλογείς που ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές είναι 359.959. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των νέων ψηφοφόρων είναι ότι ο αριθμός των ανδρών είναι μεγαλύτερος από εκείνο των γυναικών. Συνολικά οι γυναίκες αριθμούν στις 176.250, ενώ οι άνδρες είναι 183.709.

Στο γενικό σύνολο του εκλογικού σώματος οι γυναίκες εξακολουθούν να υπερτερούν των ανδρών. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι γυναίκες εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά στις ηλικίες μετά τα 60. Ουσιαστικά δηλαδή η ανδρική θνησιμότητα και όχι η ανδρική υπογεννητικότητα είναι αυτή που οδηγεί το «αδύναμο» φύλο στο πρώτο βάθρο.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη μείωση του εκλογικού σώματος αναδεικνύεται η Α’ Αθηνών με 28.240 λιγότερους εκλογείς σε σχέση με τους εκλογείς του 2007. Αυτό σε κοινωνιολογικό και ανθρωπογεωγραφικό επίπεδο ερμηνεύεται καθώς η οικονομική κρίση εξώθησε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών να εγκαταλείψουν το κέντρο της Αθήνας και να επιλέξουν νέο τόπο διαμονής. Οι εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης είναι η Β’ Αθηνών η οποία έχει «διογκωθεί» σε σχέση με το 2007 κατά 40.149 νέους εκλογείς.

Γενικά στις πολυπληθέστερες εκλογικές περιφέρειες κατατάσσεται η Β’ Αθηνών και η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ Ευρυτανία και Λευκάδα αποτελούν τις περιφέρειες με τους λιγότερους εκλογείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι εκλογικοί κατάλογοι επιδέχονται επιπλέον βελτιώσεων και εκκαθαρίσεων, καθώς από τα αριθμητικά δεδομένα προκύπτει ότι δεν μπορεί στα 11 εκατομμύρια πολίτες να ψηφίζουν σχεδόν τα 10 εκατ. πολίτες.
Μια από τις ερμηνείες που δίδεται είναι ότι στο εκλογικό σώμα περιέχονται Έλληνες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό οι δήμοι δεν προχωρούν άμεσα στην εκκαθάριση όσων έχουν αποβιώσει. Το υπουργείο Εσωτερικών παλαιότερα είχα καταβάλει σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να εκκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους. Για παράδειγμα, με απόφαση που είχε ληφθεί οι πολίτες που εμφανιζόταν να είναι άνω των 130 ετών είχαν διαγραφεί αυτόματα.

Στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν και 27.956 νέοι εκλογείς οι οποίοι εμφανίζονται με την «ένδειξη» της πολιτογράφησης. Αλλοδαποί που διαμένουν χρόνια στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου. Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά τ

Keywords
Τυχαία Θέματα