Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Τα κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων σε όλη την Ελλάδα αναζητούν οι φορολογικές αρχές με στόχο να αποκαλυφθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν ξεχάσει να τα δηλώσουν στην εφορία.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις στοιχείων από τα αρχεία της ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες καθώς και από το περιουσιολόγιο, δηλαδή από τα έντυπα Ε9 που έχουν υποβληθεί τα τελευταία επτά χρόνια (2005-2011).

Επίσης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

σχεδιάζει και διασταυρώσεις στοιχείων με το Κτηματολόγιο. Η συνεργασία της ΓΓΠΣ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωστόσο ορισμένοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα σχετικά στοιχεία (με τις τιμές ζώνης) καθώς έχει τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων, το οποίο εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εφόσον η Αρχή αποφανθεί ότι πρέπει να δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τότε η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει  ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν διαφορές στις επιφάνειες που δηλώθηκαν και βάσει των οποίων φορολογούνται σήμερα εκατομμύρια ακίνητα.

Σημειώνεται ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων ξεκίνησαν με αφορμή τα λάθη που διαπιστώθηκαν  κατά τον υπολογισμό του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό παραβάσεων   φοροδιαφυγής. Μέσω των διασταυρώσεων, η ΓΓΠΣ θα εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στα στοιχεία της ΔΕΗ εμφανίζονται τετραγωνικά μέτρα λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και πληρώνεται μικρότερο ΕΕΤΗΔΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα