Η «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

09:10 5/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η έντονη πολιτική και στρατηγική συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δικαιώνει όσα στελέχη του κόμματος επέμεναν να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο το γρηγορότερο δυνατόν και να μην χρονίσει η διαδικασία μετατροπής της «συμμαχίας συνιστωσών» σε ενιαίο κόμμα. Μάλιστα, πολλά στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, παρά το έντονο φλερτ του επιτελείου Τσίπρα

με την ιδέα αναβολής του ιδρυτικού συνεδρίου για το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2013, συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Η συγκεκριμένη σχολή στελεχών υποστηρίζει ότι, όσο εξελίσσεται η εσωτερική συζήτηση, τόσο θα μπαίνουν κι άλλα ζητήματα στην ατζέντα, τα οποία δεν έχουν σχέση ούτε με την κεντρική γραμμή –τι θα κάνει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Μνημόνιο- ούτε με τις βασικές παραμέτρους της μετατροπής του σε κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές, στην Κεντρική Επιτροπή, είχε ανοίξει τόσο πολύ η βεντάλια των προς συζήτηση θεμάτων, που έγινε… μεγάλη συζήτηση για τη Συρία και για το αν η Κουμουνδούρου πρέπει να καταδικάσει τον Άσαντ ή να κρατήσει ουδέτερη στάση, για να μην ταυτιστεί με τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης που ενισχύουν παρασκηνιακά τους αντάρτες».
Σε κάθε περίπτωση, η διήμερη συνεδρίαση, της οποίας προηγήθηκε έντονη πολιτική δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα (συνάντηση με Σόιμπλε στο Βερολίνο, επίσκεψη στις ΗΠΑ και συνάντηση με το «νούμερο 2» του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον κ.α.) έδειξε ότι κάθε φορά που η ατζέντα θα θέτει πιεστικά διλήμματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αναφύονται νέα προβλήματα στο εσωτερικό του.

Κυριαρχία Τσίπρα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και στελέχη που είναι αποστασιοποιημένα από τις πολιτικές και τις στρατηγικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζουν ότι «χωρίς τον Αλέξη δε θα βρισκόμασταν στο 27%». Συν τοις άλλοις, παρά τις κατατεθειμένες διαφορετικές απόψεις, είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να συζητεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ακόμη κι αν έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη μαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στελέχη της Κουμουνδούρου διαβεβαίωναν ότι η δημόσια διατυπωμένη επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί, έστω εκτός πρωτοκόλλου, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, «ισχύει στο ακέραιο».
Επίσης, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν στο matrix24.gr πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να υπερβεί ακόμη και ακανθώδη θέματα στρατηγικής φύσης. «Είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το πώς θα ακυρώσουμε ή θα καταργήσουμε ή θα επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο δεν είναι της παρούσης. Θα λυθεί από τη ζωή. Θα το κάνουμε, αλλά την κάθε λεπτομέρεια δεν μπορούμε να την πούμε αυτή τη στιγμή, όταν το 80% της κυβερνητικής πολιτικής είναι απόρροια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», λένε οι εν λόγω πηγές, προσθέτοντας πως «η πολιτική μας βούληση να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και να διαπραγματευθούμε με σθένος είναι προς το παρόν αρκετό για να διαβεβαιώσει το λαό ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Στο ίδιο πλαίσιο, τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν πως, αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να «κολλάει» σε λεκτικές διατυπώσεις περί κατάργησης, ακύρωσης και επαναδιαπραγμάτευσης, μπορεί να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, εναλλακτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για να αποδείξει ότι «μπορεί να βρει από αλλού τα λεφτά και όχι από μισθούς και συντάξεις». «Αν παρουσιάσουμε πειστικά νούμερα, ο κόσμος θα πειστεί ότι αποτελούμε εναλλακτική λύση. Τα άλλα τα βλέπουμε όταν έρθει η ώρα τους», λένε οι συνομιλητές του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέσεις διαρκείας

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος από την Κεντρική Επιτροπή φαίνεται και από το γεγονός ότι στη διήμερη συζήτηση ακούστηκαν, ακόμη και από συνεργάτες του ή «σκιώδεις υπουργούς» κάποιες ρεαλιστικές απόψεις, που ουδέποτε διατυπώνονταν έτσι. Για παράδειγμα, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που ανήκει στην «προεδρική» πλειοψηφία και έχει λόγο στην οικονομική πολιτική του κόμματος, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να λέμε όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να επικεντρωθούμε στις πραγματικά επιζήμιες και να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί διαφωνούμε μ’ αυτές». «Είναι άλλο πράγμα το να διώξουμε την ήδη εγκατεστημένη στον Πειραιά Cosco και άλλο πράγμα να μη χάσουμε τη ΔΕΗ. Στο δεύτερο μπορούμε να συσπειρώσουμε και να πείσουμε, στο πρώτο όχι», εξηγούσαν, στη συνέχεια, συνομιλητές του εν λόγω στελέχους.
Σε κάθε περίπτωση, εφεξής οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται διαρκείς, αν και μάλλον χαμηλού βεληνεκούς. Μάλιστα, για πολλά έμπειρα κομματικά στελέχη, ενδεικτικό της πρόθεσης όλων να μην μπει το κόμμα σε φάση εσωστρέφειας είναι ότι ακόμη και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έθεσε στρατηγικά ζητήματα, δηλαδή το θέμα του ευρώ και της Ε.Ε., αλλά θέματα λειτουργίας και πολιτικής γραμμής.
Τέλος, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και κάτι άλλο: το εσωτερικό του κόμματος δεν είναι εντελώς σχηματοποιημένο. Μ’ άλλα λόγια, εκτός της «εξ αριστερών» αντιπολίτευσης της τάσης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ακούει εφεξής κριτική και από άλλες πλευρές του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές, κριτική προς συγκεκριμένες επιλογές της ηγεσίας διατύπωσαν ο άτυπος επικεφαλής των «ΠΑΣΟΚογενών», Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά και η Σοφία Σακοράφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα