Η Κύπρος φοβίζει (και ενώνει) τους τρεις

Το Κυπριακό ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ελληνική οικονομία καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένει το τσουνάμι να κτυπήσει και την Ελλάδα. Το μόνον που δεν γνωρίζει είναι το μέγεθος του κτυπήματος.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο κυριάρχησαν στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αντώνη Σαμαρά ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση για το εύρος των συνεπειών ενώ επεσήμανε την αρνητική ψυχολογία που έχει κυριαρχήσει στην Ευρωζώνη, υπονομεύοντας έτσι τις ελληνικές προσπάθειες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είδε και τα πρώτα θετικά δείγματα από την κρίση. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την παροιμιώδη ψυχραιμία που επέδειξαν οι κύπριοι καταθέτες αλλά και την ομαλότητα που παρουσιάστηκε στην επαναλειτουργία των εν Ελλάδι (πρώην) κυπριακών τραπεζών. «Δεν υπάρχει εικόνα για εκροή καταθέσεων μέχρι στιγμής, κι αυτό είναι θετικό» σημείωνε μετά τη χθεσινή σύσκεψη συνομιλητής του κ. Σαμαρά.

Οι φόβοι, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης είναι προφανείς και εύλογοι. Αντιστοίχως, προφανής μοιάζει και η διάθεσή της να εκμεταλλευθεί κατά το δυνατόν το κυπριακό ώστε να ενισχύσει την πολιτική της θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει, την επόμενη εβδομάδα, από την αίθουσα του Κοινοβουλίου καθώς Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίζονται πρόθυμοι να προκαλέσουν προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την Κύπρο. Θυμίζεται ότι, πριν ακόμη το «όχι» της κυπριακής Βουλής, ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας για το κυπριακό ζήτημα, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι δεν το έπραξε (έστω κι αν ο Κανονισμός δεν έχει σχετική πρόβλεψη). Έκτοτε, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Κουμουνδούρου σιώπησε και πλέον οι τρεις της κυβέρνησης μοιάζουν έτοιμη να προκαλέσουν τον κ. Τσίπρα.

Το ζήτημα φαίνεται ότι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και φ. Κουβέλης στη Βουλή ενώ θετική είναι και η πρώτη αντίδραση από πλευράς Μαξίμου. Άλλωστε, και οι τρεις πλευρές θεωρούν ότι η εξέλιξη της κυπριακής υπόθεσης αποτέλεσε μείζον πλήγμα για τη ρητορική του κ. Τσίπρα ενώ σειρά κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία τη σύγκληση με τον Π. Καμμένο, δημιούργησαν προβληματισμό ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος. Εφόσον η συνεδρίαση προγραμματισθεί, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει τουλάχιστον στην αρχή να κινηθεί θεσμικά, αφήνοντας τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να ρίξουν τα πρώτα βέλη προς τον κ. Τσίπρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα