Η «μαύρη τρύπα» παραμένει…Το ΔΝΤ καραδοκεί

16:23 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2013 ήταν μειωμένες κατά 1,65% έναντι των αντίστοιχων του 2012.

Η απόκλιση που είχε τεθεί για τα έσοδα ξεπερνά το 5%, δηλαδή το «χάσμα» φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «αυγατίζουν» και τα ληξιπρόθεσμα χρέη καθιστώντας τις όποιες προσπάθειες να γεμίσουν τα Ταμεία εξαιρετικά δύσκολες.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού α’ εξαμήνου προ μείωσης επιστροφών για το μήνα Ιούνιο 2013 ανήλθαν σε 3,58 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα, οι επιστροφές

διαμορφώθηκαν στο 0,12 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,46 δισ. ευρώ, μειωμένα οριακά κατά 1,65% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Παράλληλα, όμως, απόκλιση μεγαλύτερη του 5% καταγράφεται μεταξύ του στόχου που είχε τεθεί για τα έσοδα των ΔΟΥ τον Ιούνιο, έναντι των τελικών ποσών που μπήκαν στα ταμεία. Με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Ιούνιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. όφειλαν, βάσει στοχοθεσίας, να εισπράξουν 1,97 δισ. ευρώ, ενώ τελικά εισέπραξαν 1,87 δισ. ευρώ, ήτοι παρατηρήθηκε υστέρηση 5,2% σε σχέση με το στόχο. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από ΦΠΑ, για το μήνα Ιούνιο 2013 παρατηρείται υστέρηση 5,3% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ. για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα έσοδα του Ιουνίου 2013 εμφανίζονται μειωμένα τόσο στο σύνολό τους, όσο και σε επίπεδο Δ.Ο.Υ., γεγονός που οφείλεται στους κάτωθι λόγους:

• Στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (145 εκατ.),

• Στη μειωμένη για την περίοδο εισπρακτική απόδοση του φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (60 εκατ.),

• Στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη Φ.Π.Α. ( 100 εκατ.) και Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ( 90 εκατ.).

Αναφορικά με τα εισπρακτικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του έτους, εισπράχτηκαν 11,86 δισ. ευρώ, έναντι στόχου περιόδου 12,51 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί απόκλιση της τάξεως 5,2%. Στον αντίποδα, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητα έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, εισπράχτηκαν 355 εκατ. ευρώ παραπάνω (ήτοι 1,39 δισ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το 2012), ποσό που μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη βελτίωση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας της τάξης του 34,43% από έτος σε έτος. Η αύξηση αυτή, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:

1. Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του.

2. Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο.

3. Δυσμενής οικονομική συγκυρία που εντάθηκε πολύ περισσότερο το α’ εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων είσπραξης φόρων είναι εντατικός, δύσκολος και διαρκής. Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών, θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από όλους μας».

Παρά την αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων, τα τελευταία παρουσίασαν νέα άνοδο και έφτασαν τα 59,7 δισ. ευρώ έναντι 59,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μάλιστα εξ αυτών τα 21,5 δισ. ευρώ βαρύνουν 2 εκατομμύρια φορολογούμενους (εξ αυτών ρυθμισμένα είναι τα 834 εκατ. ευρώ), ενώ τα 38,2 δισ. ευρώ 167 χιλιάδες νομικά πρόσωπα (ρυθμισμένα τα 708 εκατ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα