«Η Μεταμόρφωση» στο ΙΜΚ

Η ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά το ανέβασμα του έργου «Οι Δίκαιοι», του Αλμπέρ Καμύ, μια παράσταση για την οποία κέρδισε τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, παρουσιάζει τη θεατρική της εκδοχή σε ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Φραντς Κάφκα, τη «Μεταμόρφωση». Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την άνοιξη του 2012 και επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο

εμπορικός αντιπρόσωπος Γκρέγκορ Σάμσα ζει σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό-και-κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο ενοχές και φόβους. Μετά από μια ανήσυχη νύχτα, βρίσκει τον εαυτό του μεταμορφωμένο σ’ ένα τεράστιο, απεχθές ζωύφιο. Όμως τι πραγματικά του συνέβη; Πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεταμόρφωσή του;

Η «Μεταμόρφωση» αποτελεί ακριβώς αυτήν την ατέλειωτη κραυγή αγωνίας ενάντια στον αυτόβουλο και υπαρξιακό εγκλεισμό των σύγχρονων ανθρώπων. Οι άνθρωποι, όμως, μπορούν να δράσουν και διαφορετικά. Έχουν πάντα τη δυνατότητα να σπάσουν τα δεσμά της κάθε φυλακής τους, να δημιουργήσουν ρήγματα στις παραστάσεις της καθημερινότητας τους, τη δυνατότητα να δώσουν ένα τέλος στον όποιον εφιάλτη κι επιτέλους, να δράσουν δημιουργικά προς τον εαυτό τους και τον κόσμο. Το ερώτημα τίθεται αναπόφευκτα: μήπως είναι στο χέρι του καθενός από μας να επιλέξει ανάμεσα στην από-ανθρωποποίηση και στη διεκδίκηση ενός άλλου τρόπου ζωής και πιθανά ενός άλλου κόσμου; Απόφαση, που σαφώς ξεφεύγει από τα στενά ιδεολογικά στεγανά του θρυμματισμένου μας κόσμου και περνάει στην κλίμακα της υπαρξιακής επιλογής.

Ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα, δημιουργός των εμβληματικών μυθιστορημάτων «Η Δίκη», «Ο Πύργος», και «Αμερική», έγραψε τη «Μεταμόρφωση» το 1912. Εκατό χρόνια μετά, οι σύγχρονοι πλέον, μηχανισμοί από-ανθρωποποίησης εξακολουθούν να παγιδεύουν τους ανθρώπους στα αναρίθμητα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής οδύνης…

Συντελεστές:

Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος, Δανάη Σπηλιώτη. Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

INFO: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, 2103418550 , http://www.mcf.gr. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30. Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητές/μαθητές/σπουδαστές/κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/άτομα άνω των 65 ετών/ΑμΕΑ, 7 ευρώ κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)/νέοι έως 25 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα