Η ολική επαναφορά των εγχώριων τραπεζών

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ρευστότητα άντλησαν μέσω της διατραπεζικής αγοράς οι εγχώριες τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες μετά από 5 και πλέον χρόνια αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη καθώς αντανακλά την ριζική βελτίωση των συνθηκών για την εγχώρια οικονομία και την σταδιακή επιστροφή των τραπεζών σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα επιτρέψει σταδιακά στις τράπεζες

να αποκαταστήσουν το ρόλο τους στην οικονομία δηλαδή να διοχετεύσουν πόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν 2,250 δις. ευρώ εκ των οποίων από 500 εκατ. ευρώ άντλησαν η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank ενώ η Εθνική Τράπεζα άντλησε 750 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες άντλησαν τα κεφάλαια μέσω ομολογιακών εκδόσεων ενώ χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι οτι οι ξένοι θεσμικοί και τράπεζες προσέφεραν πάνω από 9 δις. ευρώ!

Η επιστροφή των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά αποτυπώνει την ολική επαναφορά της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που έσπασε τον πολυετή καρταντίνα των ελληνικών τραπεζών από τις ξένες αγορές. Τον περασμένο Μάρτιο η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης 3ετόυς διάρκειας. Αν και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5% -υψηλότερο από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες- στην πραγματικότητα η Πειραιώς ήταν αυτή που έκανε την δύσκολη δουλειά καθώς αυτή ήταν που έβαλε τέλος στον 5ετή και πλέον αποκλεισμό των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε, αμέσως μετά την Πειραιώς, σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%.

Εν συνεχεία την σκυτάλη έλαβε η Alpha Bank η οποία προχώρησε με επιτυχία σε έκδοση ομολόγου κύριας εξασφαλίσεως (senior unsecured bond), ύψους ευρώ 500 εκατ., τριετούς διάρκειας και αποδόσεως 3,5%, που αποτελεί το χαμηλότερα επιτόκιο που πέτυχε εγχώρια τράπεζα.

Χθες ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου από την Eurobank ύψους επίσης 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου, τετραετούς διάρκειας και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 4,25% ενώ η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,55. Σημειώνεται ότι το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους 1,1 δισ. Η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές επενδυτικό κοινό με συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από 13 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα