Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΤΑΣΕ

Τη σοβαρότερη δοκιμασία της θα περάσει σήμερα η κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν επί του τελικού κειμένου των μέτρων-σοκ ύψους 11,7 δισ. ευρώ, την ώρα που νέα «αγκάθια» φαίνονται στον ορίζοντα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η σημερινή σύσκεψη κορυφής αναμένεται πολύ δύσκολη, όπως παραδέχονται συνεργάτες και των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς τα μέτρα έχουν οριστικοποιηθεί και το Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις».

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

θα πιέσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για τη λήψη των νέων μέτρων, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η στρατηγική της κυβέρνησης, δηλαδή η επιχείρηση «ανάκτησης αξιοπιστίας στο εξωτερικό».

Ωστόσο, το πακέτο των μέτρων είναι βαρύ. Πολύ βαρύ. Και οι πρώτες ενστάσεις και τριβές των κυβερνητικών εταίρων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως φάνηκε και χθες, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει ενστάσεις για την στρατηγική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ… έθεσε τον πήχη της κυβέρνησης πολύ χαμηλά, υπενθυμίζοντας ότι η ρήτρα της επαναδιαπραγμάτευσης ήδη υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό, όπως παρατηρούν και κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε να «ακυρώσει» προκαταβολικά την οποιαδήποτε «διευκόλυνση» των δανειστών θα προσπαθούσε να παρουσιάσει ως «διαπραγματευτική επιτυχία» ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατηρεί ενστάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, οριζόντιου χαρακτήρα και αυτές θα τις εκφράσει σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών, ώστε μετά να ανοίξει τα συγκεκριμένα θέματα και στο εσωτερικό του κόμματός του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη στάση αυτή οδηγούν τον κ. Βενιζέλο ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» επί συγκεκριμένων μέτρων.

Αρκετές ενστάσεις, κυρίως για τις περικοπές οριζόντιου χαρακτήρα που θα αφορούν χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους αναμένεται να εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αν και συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, οι σχέσεις της με την κυβέρνηση βαίνουν βελτιούμενες, αφ’ ης στιγμής ξεπεράστηκε ο σκόπελος της εφεδρείας, μετά την συμφωνία Στουρνάρα-Μανιτάκη για το καθεστώς της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης».

Σαν να μην έφταναν αυτά, πάντως, άλλο ένα «αγκάθι» που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι τα ειδικά μισθολόγια. Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στις περικοπές αυτές, ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνεί, αλλά έχουν σοβαρές αντιρρήσεις οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Και εκτός αυτών, απρόθυμοι να δεχθούν τέτοιες περικοπές έχουν εμφανιστεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα