Ιάπωνες ονειροκρίτες

17:31 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Όπως αναφέρει το BBC, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας και με τη συνεργασία ειδικού λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, πέτυχαν να διαβάσουν εικόνες ονείρων τριών εθελοντών που βρισκόταν εν υπνώσει στο εργαστήριο, με ακρίβεια 60%.

Οι Ιάπωνες ερευνητές που δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό Science,

κατέγραφαν τις εικόνες και στη συνέχεια, όταν οι εθελοντές ξύπνησαν, τους ζήτησαν να ξαναδούν στον υπολογιστή τις ίδιες εικόνες.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι επιστήμονες να συσχετίσουν κάθε εικόνα με ένα νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο των εθελοντών και δημιούργησαν μια βάση ψηφιακών-νευρωνικών δεδομένων, όπου ταξινόμησαν τις εικόνες ανά κατηγορίες. Στην κατηγορία «οικοδομές» πχ κατέταξαν σπίτια, ξενοδοχεία και κάθε άλλου είδους κτίσμα.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές ξανακοιμήθηκαν αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες των ονείρων τους μπορούσαν να συσχετιστούν με το λογισμικό του υπολογιστή και τις εικόνες που είχαν αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων.

Και καθώς οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν κάποιος βλέπει την ίδια εικόνα, είτε είναι ξύπνιος, είτε ονειρεύεται, οι επιστήμονες μπορούσαν να ερμηνεύσουν τι ονειρεύονταν οι εθελοντές, πριν καν αυτοί ξυπνήσουν και μιλήσουν γι΄αυτό.

Ο δρ Μαρκ Στόουκς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε την έρευνα «συναρπαστική», αν και σημείωσε ότι η εποχή που μηχανήματα θα διαβάζουν τα ανθρώπινα όνειρα απέχει ακόμα αρκετά χρόνια.

Keywords
Αναζητήσεις
oneirokrites
Τυχαία Θέματα