ΙΡΑΝ: ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

Νέα παρτίδα εμπλουτισμένου ουρανίου ως καύσιμο εστάλη στον αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί.

 Ο επικεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι μια τέταρτη παρτίδα εμπλουτισμένου κατά 20% καυσίμου που παρήχθη μέσα στο Ιράν έχει φθάσει τώρα στον Αντιδραστήρα Ιατρικής Έρευνας της Τεχεράνης.

Το Ιράν υποστηρίζει πως ο αντιδραστήρας παράγει ιατρικά ισότοπα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Αντιθέτως, οι δυτικές δυνάμεις πιστεύουν πως το Ιράκ συσσωρεύει εμπλουτισμένο ουράνιο ως εν δυνάμει καύσιμο

για πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του, ο Αμπασί-Νταβανί δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει με τις τελματωμένες συνομιλίες. «Έχουμε υπερασπίσει σθεναρά τη θέση μας και θα συνεχίσουμε με συνομιλίες μέχρις ότου φθάσουμε σε μια λογική λύση», εξήγησε. Σημειωτέον ότι εδικοί επί τεχνικών θεμάτων από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Ιουλίου στην προσπάθεια να διασώσουν τη διπλωματία που αποσκοπεί να επιλύσει την πολυετή διαμάχη.

Ιρανοί βουλευτές δήλωσαν αυτόν το μήνα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να εξοπλίσει το ναυτικό και ερευνητικό στόλο του Ιράν με μηχανές μη ορυκτών καυσίμων, σε μια προφανή αναφορά στο πυρηνικό καύσιμο. Τέτοιο πυρηνικό καύσιμο διυλίζεται σε επίπεδο που μπορεί επίσης να είναι κατάλληλο για τον εκρήξιμο πυρήνα μιας πυρηνικής κεφαλής, αναζωπυρώνοντας τους φόβους πως το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ως πρόσχημα για περισσότερο ευαίσθητη πυρηνική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα