ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

07:20 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία ο πρωθυπουργός προανήγγειλε με έμφαση χθες στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το ένα σενάριο είναι το «σπάσιμο» και πώληση «πακέτων» από μονάδες και το δεύτερο η εκχώρηση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή. Η περίπτωση πώλησης μετοχών μέσω χρηματιστηρίου έχει αποκλειστεί.

Η πώληση μονάδων, εάν επιλεγεί ως μέθοδος, θα γίνει κατά το Ιταλικό μοντέλο, εκείνο δηλαδή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ENEL το 1999, οπότε η «Ιταλική ΔΕΗ» έσπασε σε τρία κομμάτια τα οποία πουλήθηκαν μέσω διεθνών διαγωνισμών. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, θα δημιουργηθεί ένα ή δύο «πακέτα» που θα περιέχουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και τα οποία θα «βγούν» προς πώληση. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους, το οποίο έχει εκφραστεί ακόμα και προεκλογικά στους υπευθύνους της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται λόγος μάλιστα για Γαλλικό, Ιταλικό και Γερμανικό ενδιαφέρον.

Μια τέτοια λύση έχει το πλεονέκτημα ότι μαζί με την αποκρατικοποίηση ανοίγει οριστικά την αγορά ηλεκτρισμού αλλά και την αγορά λιγνιτών, θέμα για το οποίο η χώρα βρίσκεται στα δικαστήρια με την Κομισιόν και είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει κινήσεις. Για τη ΔΕΗ η πώληση «πακέτων» θα έχει το πλεονέκτημα ότι θα βάλει στα ταμεία της μέρος του τιμήματος, ώστε να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, δηλαδή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, θα εξεταστεί μόνον στην περίπτωση που θα εξασφαλίζει μια εξωστρεφή πορεία για τη ΔΕΗ και τη δυνατότητα να βρεθεί, σε συνεργασία με το στρατηγικό εταίρο, σε αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για στόχο που επανειλημμένα είχε επιχειρήσει να πετύχει η ΔΕΗ χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24