ΚΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ 12 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Στις 12 κάθε μήνα έως τα τέλη του έτους θα καταβάλλονται οι τρέχουσες οφειλές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των Φαρμακοποιών. Προϋπόθεση η άρση των κινητοποιήσεων. Συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για να το αξιολογήσει.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους Φαρμακοποιούς και τους υπόλοιπους παρόχους, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει και το κίνητρο για την αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου, έδωσε στο δημοσιότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας,

Μ. Σαλμάς.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου θα εξοφληθεί ο Ιούνιος, ενώ ένα μήνα μετά, στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί  στις 12 Νοεμβρίου.  Στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος του 2012.

«Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση  των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς  τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, προϋπόθεση  για την εφαρμογή του ανωτέρω  χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι η αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό  Σύλλογο(ΠΦΣ)  και η επανέναρξη της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το  χρονοδιάγραμμα ήταν αποτέλεσμα σύσκεψης του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις Διοικήσεις των  Ασφαλιστικών  Ταμείων, όπου έγινε εκτίμηση των εσόδων και εισπράξεων  του ΕΟΠΥΥ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους.

Άγνωστο είναι λοιπόν αν η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος θα είναι ικανή να πείσει τους Φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει για να αξιολογήσει τις προτάσεις  του Υπουργείου.

Όσο για τους υπόλοιπους παρόχους, ο Υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος είχε μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση όχι μόνο των Φαρμακοποιών, αλλά και των γιατρών και των κλινικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα