ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, και νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναδιπλώνεται και βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ευνοϊκότερα σενάρια για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να  διατηρηθεί

η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους (με μικρές αλλαγές) και τη διατήρηση των ανώτατων συντελεστών για ποσά πολύ υψηλότερα των 100.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετάται η εφαρμογή κλίμακας με συντελεστές από 20% έως και 35% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.  Ειδικότερα εξετάζεται

1.  Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση:

- Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος ή εναλλακτικά

-Τριών συντελεστών 20%, 25% και 35%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλεπει και έκπτωση στο σύνολο τους των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Οσον αφορά στα μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες.

2. Μισθωτοί – Συνταξιούχοι:  Θα διατηρηθεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.  Με οκτώ κλιμάκια ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές

-Καταργούνται αναδρομικά οι εκπτώσεις δαπανών. Σήμερα από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου εκπίπτει το 10% των δαπανών από τον τελικό φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφής.

Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που έχουν διατυπωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης εξετάζεται να διατηρηθούν οι εκπτώσεις των δαπανών για ασφάλιστρα ζωής, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο σύνολο τους όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσών για τον προϋπολογισμό ενώ η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους θα φθάσει περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα εισπραχθεί εντός του 2013 και θα τονώσει τον προϋπολογισμό του ίδιου έτους.

-Καταργούνται τα ευνοϊκά κα

Keywords
Τυχαία Θέματα