ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, ο δημοφιλής Βόσνιος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα παρουσίασε το βιβλίο του, μίλησε για τον Μαραντόνα, για το τέλος του καπιταλισμού και για τη σημασία της Ελλάδας παγκοσμίως. 

«Αυτό είναι το τέλος φίλοι μου», είπε απαντώντας στην ερώτηση αν ήρθε το τέλος του καπιταλισμού και όταν κλήθηκε να σχολιάσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

και τη σχέση Ελλάδας με την Ε.Ε. o δημοφιλής σκηνοθέτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η βάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου και πως ό,τι συμβεί εδώ θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, δείχνει τι θα ακολουθήσει σε όλο τον κόσμο. Είστε πολύ εύθραυστη περιοχή, γι αυτό είναι σημαντικό το ερώτημα τί θα γίνει με την Ελλάδα. Η ελληνική πηγή είναι η κύρια πηγή του δυτικού πολιτισμού. Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο». Ο Κουστουρίτσα αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη χώρα του, λέγοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι ότι δεν αντέχουμε το ότι είμαστε μικροί».

Μιλώντας για το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στη Σερβία με τον τίτλο «Ο θάνατος είναι μία φήμη μη εξακριβωμένη» και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Εγώ που είμαι σε αυτή την ιστορία;» από τις εκδόσεις Πατάκη, τόνισε ότι το έγραφε για 14 ολόκληρα χρόνια. «Πιστεύω ότι κάθε ανόητος μπορεί να γράψει βιβλίο σε 14 χρόνια, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να περάσει τέτοια ταραχώδη ζωή που πέρασα εγώ. Έγραψα το βιβλίο από την ανάγκη να τακτοποιήσω τη ζωή μου. Στο βιβλίο αναμειγνύονται η φαντασία και η πραγματικότητα, αλλά στο τέλος γίνονται όλα φαντασία».

«Θα ήθελα πολύ να ανήκω σε κάποιον. Θα ήμουν μάλιστα έτοιμος να πεθάνω για κάποιον… για να μπορούν μετά το θάνατο να λένε και για μένα ένας αληθινός άντρας… Θα ήθελα να έχω πάνω μου το τατουάζ ενός ήρωα, όπως ο Μαραντόνα έχει του Φιντέλ Κάστρο», αναφέρει σε ένα σημείο του βιβλίου o Κουστουρίτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα