ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις. Ωστόσο, οι Έλληνες μάλλον δεν έχουν πειστεί από τις δηλώσεις Γιούνκερ, Σόιμπλε, Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι ότι… παραμονή σημαίνει τήρηση των «μνημονιακών» δεσμεύσεων.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε όλες τις έως τώρα μετρήσεις, δεν έχει υποχωρήσει καθόλου –ίσα ίσα έχει ανέβει- το ποσοστό

εκείνων που δηλώνουν ότι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναδείχθηκε και χθες σε δύο δημοσκοπήσεις: στο «Βαρόμετρο», της Ρublic Issue για τον ΣΚΑΪ, το 85% των ερωτηθέντων απαντά «ευρώ» στο ερώτημα «αν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», ενώ κατά του ευρώ ψηφίζει μόλις το 12%. Τα ίδια ευρήματα αποτυπώνει και η σφυγμομέτρηση της Data RC για την εφημερίδα Πελοπόννησο και το portal pelop.gr. Το ευρώ επιλέγει το 83,4% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, η σταθερή προσήλωση των Ελλήνων στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ουδόλως σημαίνει και παραδοχή για συνέχιση του Μνημονίου. Εκτός του αποτελέσματος των εκλογών της 6ης Μαΐου, που ήταν… κάτι παραπάνω από ηχηρό, και στο χθεσινό «Βαρόμετρο», το 62% τάσσεται κατά της συγκεκριμένης πολιτικών ενώ υπέρ του Μνημονίου είναι μόνο το 28% των ερωτηθέντων.

Αν και, εκ πρώτης όψεως, αυτά τα στοιχεία φαίνονται αντιφατικά –με βάση, τουλάχιστον, τα όσα διαμηνύουν όλοι οι θεσμικοί εταίροι της Ελλάδας με δημόσιες δηλώσεις τους- ο συνδυασμός αυτών των ποιοτικών ευρημάτων έχει οδηγήσει τους δημοσκόπους στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες θέλουν μεν το ευρώ, αλλά δεν πιστεύουν ότι το Μνημόνιο υπηρετεί, ως πλέγμα πολιτικών και παρεμβάσεων, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Εξάλλου, σε άλλο ερώτημα, της εταιρείας VPRC, προ μιας εβδομάδος, το 54% των πολιτών έλεγε «ναι» στο ευρώ, αλλά… «με θυσίες ως κάποιο όριο». Μ’ άλλα λόγια, όπως παραδέχονται και δημοσκόποι, «αυτό που απορρίπτουν οι πολίτες είναι το περίφημο σύνθημα ευρώ πάση θυσία». «Πλέον, σε όλες τις έρευνες φαίνεται ότι η υπομονή των πολιτών έχει και τα όριά της», προσθέτουν.

Κάλπες και διλήμματα

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι σημαντικά μόνο γιατί δείχνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με το μέλλον της χώρας, αλλά γιατί αναμένεται να καθορίσουν και το πολιτικό πεδίο, επί του οποίου θα «στηθούν» τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου. Μ’ άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα, αντιφατικά, ποιοτικά στοιχεία, μπορούν δυνητικά να δώσουν αέρα στα πανιά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί εδώ και ημέρες να επιβάλει ως δίλημμα των εκλογών το «ευρώ ή δραχμή», ώστε να «πατήσει» πάνω στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που επιλέγουν το πρώτο και να πάρει το κόμμα του την πρωτιά στις προσεχείς κάλπες. Γι’ αυτό, εξάλλου, η ΝΔ λέγεται πλέον «ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο», ενώ τα «γαλάζια» στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Σαμαρά, επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του με την επιστροφή στη δραχμή.

Από την άλλη πλευρά, όσ

Keywords
Τυχαία Θέματα