Κρίσιμο δεκαήμερο με παιχνίδι και για το χρέος

Ίσως στο πιο κρίσιμο 10ημερο της σύγχρονης ιστορίας της μπαίνει η Ελλάδα: Εν μέσω ενός εύθραυστου πολιτικού σκηνικού και στην σκιά των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που θα επιβληθούν στους έλληνες πολίτες, η Αθήνα αναζητά τον δρόμο της προς την δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα «σφραγιστούν» οι εξελίξεις και θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των ευρωπαίων, με ζητούμενο πλέον ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.

Του Βαγγέλη 

Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παράγοντες της οικονομικής ζωής, αρχίζουν να μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη μίας νέας αναδιάρθρωσης: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank πρότεινε να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ακανθώδες ερώτημα είναι πλέον τι είδους μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση: νέες πιστώσεις, ή ένα νέο κούρεμα, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές;».

Με αρκετά ξεκάθαρο λόγο έριξε και τα βέλη του προς την τρόικα:  «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι. Οι αξιώσεις της τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα».

Και αν διεθνώς οι φωνές για ένα νέο ελληνικό «κούρεμα» πληθαίνουν, στην  αντίπερα όχθη κινείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει στην «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Αθήνα, δεν δείχνει να βιάζεται -πάρα το ότι τα κρατικά ταμεία στην χώρα μας στερεύουν- και ζητά εφαρμογή των μέτρων χωρίς εκπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα του ελληνικού χρέους δείχνουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη η αναδιάρθρωσή του: Ακόμα και μετά τη λήψη του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να βρίσκεται το 2016 στα εφιαλτικά επίπεδα του 184,9%, ενώ χωρίς τα μέτρα θα εκτινασσόταν στο 220,4%!

Μάλιστα, την χρονιά που έρχεται θα φθάσει μετά τη λήψη των νέων μέτρων στο 189,1% του ΑΕΠ, από 175,6% φέτος, και το 2014 στο 191,6%, ενώ το 2015 θα αποκλιμακωθεί ελαφρά στο 190,5%.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της διαγραφής χρέους και από τον επίσημο τομέα τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» φυσικά και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι θα αποπληρώνεται κανονικά από ελληνικής πλευράς το δάνειο που της χορηγήθηκε, σε διαφορετική περίπτωση «απειλεί» ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα