Μαστίγιο και καρότο στους ΟΤΑ από την κυβέρνηση

Στην τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να πέσει το βάρος του δεύτερο κύματος διαθεσιμότητας προκειμένου να εξευρεθούν οι 12.500 επιπλέον υπάλληλοι που απαιτούνται. Άλλωστε, ο χώρος των ΟΤΑ έχει όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ως «προβληματικά» η ηγεσία του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, δηλαδή προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, «προσωπικές» επιλογές των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων και προσωπικό συχνά χαμηλών προσόντων (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Την

ίδια στιγμή, ωστόσο, μία μετωπική σύγκρουση με τους «τοπικούς άρχοντες» και τις κοινωνίες κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι για την κυβέρνηση. Όχι μόνον λόγω του πολιτικού κλίματος που δημιουργείται (σ.σ. οι δήμαρχοι πολύ πιο εύκολα θα κατηγορήσουν την κεντρική εξουσία ενόψει μάλιστα και των εκλογών του προσεχούς Μαΐου) αλλά και εξαιτίας του κινδύνου να ναρκοθετηθούν οι εναπομείνασες κοινωνικές δομές που λειτουργούν μέσω τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ιδίως το πρόγραμμα δωρεάν φύλαξης παιδιών μέσω του ΕΣΠΑ, για το οποίο – για δεύτερη μάλιστα χρονιά – ανακαλύφθηκαν την ύστατη ώρα επιπλέον χρήματα προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και, παράλληλα, να δοθεί ζεστό χρήμα στις δημοτικές δομές.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρα «καρότου» τόσο προς τους ΟΤΑ όσο και προς τις κοινωνίες έχει και το πρόγραμμα απασχόλησης 50.000 ανέργων σε έργα των δήμων. Με τον τρόπο αυτό και μία σχετική ανακούφιση θα υπάρξει για νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, και οι «τοπικοί άρχοντες» θα βρεθούν με ανθρώπινο δυναμικό ικανό να τους εξασφαλίσει την παραγωγή έργου ενόψει εκλογών.

Το κλίμα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιβαρυμένο και σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης για το ζήτημα της κινητικότητας μοιάζει να ωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ζητήσει παράταση στο χρόνο υλοποίησης του δεύτερου κύματος κινητικότητας που κανονικά θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Ενδεχόμενη παράταση στη δεύτερη κινητικότητα, θα δώσει στην κυβέρνηση όχι μόνον χρόνο για να αποφύγει νέες οριζόντιες ρυθμίσεις και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο «πάγιας κινητικότητας», δηλαδή της – αυτονόητης – μόνιμης διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα της δώσει, ταυτόχρονα, και το περιθώριο ώστε οι απολύσεις που έπονται της κινητικότητας να πραγματοποιηθούν με σχετική χρονική απόσταση, οι μεν από τις δε. Βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, όσοι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το Μάρτιο, αυτοί του Σεπτεμβρίου τον Μάιο και αντιστοίχως αυτοί του Δεκεμβρίου τον Αύγουστο του 2014. Δηλαδή, σε διάστημα 5 μηνών εντός του 2014, οι περισσότεροι εκ των οποίων προεκλογικοί, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, αρκετοί εκ των οποίων από την αυτοδιοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα