ΜΕ 2+1 ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΗΜΑΡ

Διχοστασία επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ για το αν πρέπει ή όχι να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με ΣαμαράΒενιζέλο με… θετική διάθεση. Ποιοί πιέζουν για συμμετοχή,

ποιοί αντιδρούν και ποιοί απλώς στηρίζουν…

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το γεγονός ότι οι βουλευτές που εξέλεξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φτάνουν και περισσεύουν για τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής έχει βάλει στον πειρασμό της μη συμμετοχής στην κυβέρνηση τόσο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, όσο και μια σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματος. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, αφ’ ης στιγμής ο Φώτης Κουβέλης κατέβηκε στις εκλογές με σύνθημα «εντολή για λύση» και διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα». Σήμερα, πάντως, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα.

Εχθές, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, οι δύο τάσεις του κόμματος επέμειναν στις απόψεις τους, κάτι που οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη στην απόφαση να… μεταθέσει γι’ αργότερα τη δύσκολη απόφαση και να ζητήσει απλώς την εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής αναφορικά με τους όρους με τους οποίους θα προσέλθει στις συνομιλίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Έτσι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» ώστε να καταθέσει ως προϋπόθεση συνεργασίας στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο τα 7σημεία του κόμματος, αλλά και την αξίωση για τοποθέτηση φερέγγυων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα δύσκολα γι’ αργότερα

Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής  Επιτροπής δε σημαίνει ότι για τη ΔΗΜΑΡ ερρίφθη ο κύβος συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας, αφού ο Φώτης Κουβέλης εξουσιοδοτήθηκε μεν για τους όρους που θα θέσει στους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αλλά έμεινε σε εκκρεμότητα το αν θα πει το «ναι» ή το «όχι» στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, όταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρχηγών φτάσουν στο τελικό στάδιο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους όρους που θέτει ο κ. Κουβέλης δύσκολα θα γίνουν δεκτοί από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για παράδειγμα, αφ’ ης στιγμής ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι μάλλον δύσκολο να συναινέσει στην ακύρωση του νόμου που αίρει τη μετενέργεια ή των νόμων που μειώνουν έτι περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

Δύο συν… μία τάσεις

Πάντως, χθες, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, διεφάνησαν οι δύο τάσεις του κόμματος, αλλά και μια τρίτη άποψη.  Η πρώτη άποψη, που υποστηρίζει την αναφανδόν πλήρη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση, υποστηρίζεται από πρώην «εκσυγχρονιστές» που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μεϊμάρογλου, Νίκος Μπίστης, Στέφανος Μανίκας) αλλά και από προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, όπως ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, αλλά και ο βουλευτής Γρηγόρης

Keywords
Τυχαία Θέματα