ΜΕ 35% ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η ανατροφή της τελευταίας στιγμής, οδήγησε το συντελεστή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στο 35%. Προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ αποφασίσθηκε η αύξηση των μέτρων από φορολογικά έσοδα στα τρία δισ. ευρώ και ο περιορισμός των δαπανών στα 10,5 δισ. ευρώ.


Ειδικότερα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών:

-Τα  εισοδήματα  των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα φορολογούνται  από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος ανέλθει στο 30% ή στο 35%.  Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου

 στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα  από το 20% στο 25%,

-Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από αυτό που θα ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.

-Για τις Ανώνυμες Εταιρίες εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 20% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος

-Τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα φορολογηθούν με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ πιθανόν να μειωθεί στο 30-35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα