Με πρόστιμο απειλεί την Google η γαλλική CNIL για τα προσωπικά δεδομένα

Η CNIL ηγείται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας με στόχο να υποχρεωθεί η γιγάντια εταιρεία του Ίντερνετ να γνωστοποιεί καλύτερα τις προθέσεις και τις μεθόδους της όταν συλλέγει δεδομένα των χρηστών. Η CNIL ανακοίνωσε πως η πολιτική της Google Inc. για τα προσωπικά δεδομένα παραβιάζει γαλλικούς νόμους και έδωσε στην αμερικανική εταιρεία τρεις μήνες για να κάνει αλλαγές

ή να της επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 150.000 ευρώ και ένα δεύτερο 300.000 ευρώ, αν και στη συνέχεια δεν αναλάβει δράση. Η κίνηση της CNIL είναι το αποτέλεσμα μιας διένεξης με την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ και πάροχο υπηρεσιών e-mail. Η γαλλική επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία σχεδιάζουν να αναλάβουν ανάλογη δράση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή στην Google προστίμων συνολικού ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Google, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η προσέγγισή της στα δεδομένα των χρηστών γίνεται με σεβασμό των ευρωπαϊκών νόμων, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις αρχές στη Γαλλία και αλλού. Η γαλλική Επιτροπή ζητάει κυρίως από την Google να γνωστοποιήσει μέσα σε τρεις μήνες τη σκοπιμότητα της συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων από την επιχείρηση όταν ένας χρήστης του ίντερνετ χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή τη μηχανή αναζήτησής της, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό είναι σήμερα «υπερβολικά αόριστες».

Ο όμιλος της Google πρέπει επίσης να ορίσει μια διάρκεια διατήρησης των δεδομένων αυτών και να ενεργήσει με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια νομική βάση για να αποφευχθεί «ένας εν δυνάμει απεριόριστος συνδυασμός των δεδομένων των χρηστών». Η CNIL ζητεί επίσης οι χρήστες να ενημερώνονται και να χρειάζεται να δίνουν εκ των προτέρων τη συμφωνία τους πριν εγκατασταθούν στα τερματικά τους τα cookies, ή αλλιώς τους μικρούς φακέλους-κατασκόπους που ακολουθούν τα ίχνη του χρήστη του ίντερνετ και αποσκοπούν (εκτός των άλλων) στη στοχευμένη διαφήμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα