Το Eurogroup αποφασίζει για τη χρηματοδότηση των τραπεζών

Το Eurogroup θα θέσει επί τάπητος επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά: Με το ύψος της συμμετοχής των κυβερνήσεων σε διασώσεις τραπεζών, με το ποιες τράπεζες θα είναι επιλέξιμες και ποιοι θα υφίστανται ζημιές σε αυτήν τη διαδικασία. «Θα αποφασίσουμε για όλες τις πτυχές της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε συμμετοχή

στην προετοιμασία της συνόδου του Eurogroup.

Αν εγκριθεί η απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών, η διάσωσή τους δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών, αφού το κόστος θα αναλαμβάνει ο ΕΜΣ, ο οποίος θα αποκτά και μετοχές των των προβληματικών αλλά συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, αν οι ζημιές θα βαρύνουν μόνο τους μετόχους και τους κατόχους χαμηλής διαβάθμισης ομολόγων των τραπεζών (junior bondholders), ή και τους υψηλής διαβάθμισης ομολογιούχους (senior bondholders) καθώς και τους μεγάλους καταθέτες.

Το Eurogroup θα αποφασίσει επίσης για το πόσα κεφάλαια από τα διαθέσιμα ύψους 500 δισ. ευρώ του ΕΜΣ θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες. Το εύρος που συζητείται έως τώρα είναι από 50 έως 70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο ΕΜΣ θα μπορεί να αποκτά συμμετοχή σε τράπεζες από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα