«Μετά το Μνημόνιο τι;»

08:33 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ολοένα και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνουν ότι, αν δεν υπάρξει σοβαρή «εμπλοκή» τον Ιούνιο στις νέες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, τότε το τοπίο στην κοινωνία και την οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει. Και, ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ψάχνει έναν νέο πολιτικό βηματισμό, με κύριο στόχο να διαμορφώσει σιγά σιγά δυναμική πλειοψηφικού ρεύματος και, συνακόλουθα, εκλογικής νίκης.
Άλλωστε, σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,

ακόμη και σε εκείνες που η Κουμουνδούρου διατηρεί «κεφάλι», φαίνεται ότι έχει απολέσει τον «αέρα του νικητή», δηλαδή την περίφημη –και ιστορικά αδιάψευστη…- «παράσταση νίκης».

Σενάρια

Τούτων δοθέντων, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναλύονται όλα τα δεδομένα και όλα τα σενάρια, κυρίως στην οικονομία. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν βασίμως ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει αβρόχοις ποσί και τον «κάβο» της επιθεώρησης των «τροϊκανών» τον Ιούνιο, αφού οι πιστωτές έχουν δείξει απτά δείγματα των προθέσεών τους να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Κατά συνέπεια, στο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που θα αρχίσει να διαμορφώνεται το φθινόπωρο, αν ως τότε έχει ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συνεργάτες του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει νέα σκληρά μέτρα, ως «αντάλλαγμα» για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά για μετά τις γερμανικές εκλογές και στην Κουμουνδούρου επικρατεί βεβαιότητα ότι οδεύουμε προς νέο «κούρεμα». Μάλιστα, δημοσίως, ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης τοποθετεί το ύψος του «κουρέματος» σε περίπου 80 δισ.

Βάσει του παραπάνω σεναρίου, που αποτελεί και το βασικό σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν έρθουν τα νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δικαιωθεί περί την «χρεοκοπία των Μνημονίων και της λιτότητας». Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου έχουν αντιληφθεί ότι, αν η οικονομία αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, τότε η μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν έχει ούτε βέβαιη έκβαση, αλλά ούτε μικρή διάρκεια. Θα είναι ένας πολιτικός μαραθώνιος, με την Κουμουνδούρου να μην μπορεί πια να ποντάρει τα πολιτικά ρέστα της στην «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» της θεωρίας του «ώριμου φρούτου»…

Keywords
Τυχαία Θέματα