Μετρά ζημιές η ΔΗΜΑΡ

09:13 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σύσκεψη κορυφής στο πρωθυπουργικό γραφείο, δημιουργήθηκε… παρεξήγηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Αυτό διότι, ενώ ο Φώτης Κουβέλης υποστήριζε ότι δεν αλλάζει μόνο το όνομα, αλλά αλλάζει ουσιαστικά η φορολογία των ακινήτων μέσω του ενιαίου φόρου, ο Γιάννης Στουρνάρας,

μέσω non paper, έκανε λόγο για «μετονομασία» του χαρατσιού. Έδινε, δηλαδή, επιχειρήματα σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «βάφτισε το κρέας, ψάρι».

Έτσι, μεταξύ Κουβέλη και Στουρνάρα υπήρξαν δύο… «θερμά τηλεφωνήματα» και χθες το πρωί, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβη σε νέα δήλωση, ώστε να διευκρινίσει πως το ενιαίο τέλος ακινήτων θα είναι ουσιαστικά δικαιότερο από το παλιό και να υπονοήσει ότι η μόνη υποχώρησή του ήταν η -μόνον για εφέτος- είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ.

Ζημιές

Ωστόσο, ακόμη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν πως ο τρόπος που χειρίστηκε το κόμμα και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης τα πράγματα, παγίδευσε την Αγίου Κωνσταντίνου σε ένα τέτοιο σημείο, που είτε θα υποχωρούσε -όπως και έγινε- είτε θα καταψήφιζε το χαράτσι, θέτοντας σε δοκιμασία όχι μόνο την κυβερνητική συνοχή, αλλά και την «ανοχή» των κυβερνητικών εταίρων στις ευαισθησίες της. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναγνωρίζουν ότι πλέον, η στρατηγική των «κόκκινων γραμμών» έχει εξαντληθεί, καθώς ακόμη και μερικές ώρες πριν τη σύσκεψη, κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο «διαπραγματευτής» Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο εκπρόσωπος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι «το χαράτσι, με την παρούσα μορφή δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε». Ωστόσο, το μόνο που έχει αλλάξει στον φόρο είναι μία έκπτωση της τάξης του 10 με 15%, ενώ η ΔΕΗ παραμένει ως εισπρακτικός μηχανισμός.
Τούτων δοθέντων, ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με συνομιλητές του, δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει τακτική και να μη θέτει δημοσίως καμία «κόκκινη γραμμή», πριν ξετυλιχθεί η συζήτηση για τα θέματα μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα