ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

09:15 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο Μ. Μπαρνιέ, Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό ανέφερε ότι απαιτούνται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. 

«Υπάρχει πιεστική ανάγκη η Ε.Ε. να απομακρυνθεί από την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία η μοίρα των δημοσιονομικών είναι συνδεδεμένη σε υπερβολικό βαθμό με εκείνη των τραπεζών», υποστήριξε ο Μπαρνιέ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα «The Times» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων, αλλά και διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων..

«Για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και να το θέσουμε στην υπηρεσία των καταναλωτών της πραγματικής οικονομίας».

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. επεσήμανε ότι η απάντηση στην εξάρτηση από τις διασώσεις με χρήματα των φορολογουμένων περιγράφεται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δίνει στις αρχές σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης την δυνατότητα να αναδιοργανώνουν ή να διαλύουν οποιαδήποτε τράπεζα, η πτώχευση της οποίας θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Οι τράπεζες και οι αρχές θα χρειαστεί να εκπονήσουν σχέδια από πριν για να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια ώστε οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες από μόνες τους», ανέφερε επίσης ο Μπαρνιέ. «Εάν, παρά ταύτα, μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, οι αρχές πρέπει να δρουν άμεσα. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων με σκοπό να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα ή, ακόμα σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της».

«Έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε το λάθος να έχουμε τράπεζες που διασώζονται από τους φορολογούμενους ή να τους επιτρέπουμε να παραμένουν στην αγορά ως ατυχείς νεκροζώντανες τράπεζες», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα