ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει την έκθεση Blowin’ in the Wind με νέα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Dan Colen.

Της Χαράς Ιωάννου

Η έκθεση Blowin’ in the Wind εξελίσσει την έρευνα αυτή μέσα από τρεις συγγενικές ομάδες νέων έργων, το καθένα από τα οποία αποτελούσε κάποτε κομμάτι της διαδικασίας των ζωγραφικών έργων της σειράς Trash.

Στην πρώτη χρησιμοποιεί σελίδες από το ημερολόγιο Pirelli Nudes του Terry Richardson. Τα σαγηνευτικά μοντέλα τα έχει παραποιήσει με μπογιά και έχει επικολλήσει σκουπίδια για να δημιουργήσει μία αλληλεπίδραση μεταξύ του ελέγχου, του χάους, της ομορφιάς και της ταπείνωσης.

Η δεύτερη είναι μια ομαδοποίηση μερικών κολάζ στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά μεταξύ τους γράμματα, κομμένα από λεκιασμένα, βρόμικα χαρτιά περιτυλίγματος και συσκευασιών για να σχηματίσουν τη λέξη GOD (θεός), μια τολμηρή επίκληση στο υπέρτατο ον και την ενσάρκωση της απόλυτης πίστης.

Η τρίτη είναι μία επιλογή από readymades που έχει βρει στα σκουπίδια. Καθώς κρέμονται από τον τοίχο, οι πολύ κοντινές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους πετυχαίνουν ένα εντυπωσιακό αισθητικό βάθος.

Ένας κίτρινος κουβάς για σφουγγάρισμα, μία σακούλα στην οποία βάζουν το φαγητό στα McDonald’s, και η λαβή μιας ομπρέλας υποδηλώνουν το ενδιάμεσο επίπεδο του καμβά, όπου όμως δεν υπάρχει πλέον καμβάς. Κοινά αντικείμενα, τα οποία ο Colen τα χρησιμοποιούσε αρχικά ως εργαλεία για τη σειρά Trash, γίνονται τώρα αυτόνομα φετίχ που παραπέμπουν σε τυπολατρική συναρμολόγηση.

Η ομορφιά κάθε αντικειμένου βρίσκεται μέσα στις υλικές εκφάνσεις της ιστορίας – σκισμένη, πετσοκομμένη και διάστικτη με μπογιά. Με αυτόν τον τρόπο ο Colen εξακολουθεί να καλλιεργεί το πάντρεμα του θεάματος και του τυχαίου σε συνάρτηση με την υλική πλευρά του readymade και μινιμαλιστικού αντικειμένου και της αισθητικής του υπερβατικότητας.

Dan Colen: Βlowin’ in the Wind

5 Απριλίου –5 Ιουλίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00 π.μ.–6:00 μ.μ.
Gagosian Αθήνας, Μέρλιν 3, 10671 Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα