ΝΑΝΤΣΖΕ : ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Η «βλοσυρή» κουμουνιστική Κίνα είναι ακόμη εδώ να θυμίζει τις αξίες που έχει διαβρώσει ο …κινέζικος καπιταλισμός.

Οι κάτοικοι του χωριού Ναντσζέ εξακολουθούν να ξυπνούν κάθε πρωί υπό τους ήχους της «Κόκκινης  Ανατολής», τον κλασικό ύμνο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του 1960. Το χωριό με πληθυσμό μόλις πάνω από 3.000 κατοίκους είναι ένα από τα τελευταία απομεινάρια της κομμουνιστικής Κίνας, όπου εξακολουθεί να  τιμά με αυστηρότητα τις αρχές του αείμνηστου προέδρου Μάο. Στη δεκαετία του 1980, όταν

η υπόλοιπη χώρα πήρε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων υπέρ  της αγοράς, το Ναντσζέ  κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση κολλεκτιβοποιώντας τα αγροκτήματα και τις επιχειρήσεις, προσφέροντας δωρεάν στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και συσσίτια στους εργάτες των εργοστασίων. Αν, τώρα, οι κάτοικοι είναι πιο χαρούμενοι από τους υπόλοιπους 1,5 δισ. Κινέζους, δεν έχει κανείς παρά να ρωτήσει τα βλοσυρά πορτρέτα των ηγετών της παγκόσμιας επανάστασης που κοσμούν τους δρόμους και τις πλατείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑΝΤΣΖΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ,nantsze, kokkino thermokipio