Νέα «Ελιά» μέσω… ΕΡΤ;

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τις τελευταίες ημέρες, είναι φανερό ότι οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι έχουν έρθει πιο κοντά παρά ποτέ. Καίτοι η σχέση Ευάγγελου Βενιζέλου-Φώτη Κουβέλη έχει περάσει από σαράντα κύματα, αλλά και παρά τη διαπιστωμένη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συζητήσει οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, η κρίση στην ΕΡΤ

λειτουργεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων. Κοινή εκτίμηση στα επιτελεία της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου είναι πως, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κάνει πίσω στο θέμα της ΕΡΤ και ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση, το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να περπατήσει για πολύ ως έχει. Δεν είναι τυχαίες οι συντονισμένες διαρροές περί αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ως μοχλό πολιτικής πίεσης, αλλά και η κοινή στάση που τηρούν τα δύο κόμματα.

«Περισσότερο καλό, παρά κακό»

Για την ακρίβεια, στην Αγίου Κωνσταντίνου -αλλά και στην Ιπποκράτους- έχουν μπει σε προεκλογική τροχιά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του matrix24.gr, έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του ότι «τώρα, η σύγκρουση με την κυβέρνηση και η άρνηση κάθε πρότασης που δεν αφορά το άνοιγμα της ΕΡΤ όπως ήταν, θα μας κάνει περισσότερο καλό παρά κακό». Μ’ άλλα λόγια, στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, η σύγκρουση με το Μαξίμου έχει να προσφέρει περισσότερα κέρδη στο κόμμα παρά ζημίες. Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι και η εκτίμηση στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ενόσω, λοιπόν, οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και η χώρα, βρίσκονται σε τροχιά εκλογών (είτε τώρα είτε… λίγο αργότερα), στελέχη των δύο κομμάτων αρχίζουν να επαναφέρουν την κουβέντα περί δημιουργίας ενός «τρίτου πόλου», δηλαδή μιας Κεντροαριστεράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και πολλά περισσότερα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κοινή γραμμή και η απευθείας συνεννόηση Βενιζέλου-Κουβέλη που έχει επιτευχθεί από την ημέρα του «λουκέτου» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγιά» για κάτι ευρύτερο, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο πια.

Παρέμβαση Μπίστη

Δημόσια το θέμα έθεσε χθες πρώτος ένα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ: ο Νίκος Μπίστης. Συγκεκριμένα, με άρθρο του, ο κ. Μπίστης υποστήριξε μεν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ οφείλουν να συγκροτήσουν μία νέα «Ελιά» και να ανασυνθέσουν τον προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό πολιτικό πόλο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη έχει ως εξής:

«Αν η ΝΔ απορρίψει τον συμβιβασμό και οδηγηθούμε με ευθύνη της σε εκλογές, υπάρχει απάντηση. Είναι η πανστρατιά των οργανωμένων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του ανέστιου κόσμου της μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης, των κινήσεων, των προσωπικοτήτων, των πάντων Ένα νέο, μεγάλο εκλογικό σχήμα – ομπρέλα που θα δώσει διέξοδο στους πολίτες που δεν θέλουν να πάνε στην κάλπη με το καταστροφικό δίλημμα Σαμαράς η Τσίπρας και απαιτούν αξιόπιστο και εκλογικά υπολογίσιμο σχηματισμό για να δώσουν την ψήφο τους. Από ένα τέτοιο προσκλητήριο δεν δικαιολογείται απουσία. Τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο: να ανατρέψει την κυβέρνηση του και να ενώσει την κεντροαριστερά».

Keywords
Τυχαία Θέματα