ΝΕΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΕΟΦ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις στην υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, λόγω των περιορισμένων ερευνών, προειδοποιούν ΕΟΦ και Πνευμονολόγοι.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Την προσοχή των καπνιστών και των «ατμιστών» εφιστούν οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την πλήρη ασφάλεια του για την υγεία ή την αποτελεσματική συνδρομή του στη διακοπή του καπνίσματος.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Αντίθετα, τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας.

Έτσι, ο ΕΟΦ προτείνει στο Υπουργείο Υγείας μια σειρά ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών.

Μεταξύ αυτών είναι η σύσταση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα διαμορφώσουν όλο το νομικό και τις προδιαγραφές γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Επίσης, προτείνεται ο χαρακτηρισμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου που φέρει την ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου θα απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Τα νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα προτείνεται να συμπεριληφθούν στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, ενώ τα μη νικοτινούχα να υπάγονται στη γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Την αντίθεση της στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εκφράζει και η Ελληνική Πνευμονολογική, καλώντας  μάλιστα όλους τους Πνευμονολόγους, να μην είναι υποχωρητικοί στο προϊόν, το οποίο όπως λένε, «δεν αποτελεί τρόπο διακοπής, δε σταματά το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και εγκυμονεί κινδύνους ως μη ελεγμένο επιστημονικά».

Keywords
Αναζητήσεις
ηλεκτρονικο τσιγαρο, ηλεκτρονικο τσιγαρο εοφ
Τυχαία Θέματα