ΝΥΣΕΡΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

09:00 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Μετά το Ράιχενμπαχ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συναντά σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω «σφίξιμο των λουριών» για τον έλεγχο των δαπανών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σήμερα «τα δύσκολα» για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς συναντά αργά το μεσημέρι το «σκληρό» κλιμάκιο της τρόικας.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χ. Ράιχενμπαχ τέθηκαν οι  τέσσερις προτεραιότητες, κατά την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες περιστολής των δαπανών. Βοήθεια θα χρειαστεί η ελληνική πλευρά

στους τομείς της ηλεκτρονικής συνταγογραφησης, της τιμολόγησης των φαρμάκων και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ), ενώ θα αναζητηθεί τρόπος μείωσης των φορέων που πραγματοποιούν προμήθειες στα νοσοκομεία.

Το κλιμάκιο της τρόικας όμως δεν αναμένεται να μείνει μόνο σε αυτά, ζητώντας περισσότερο και μεγαλύτερο ψαλίδι σε πολλούς τομείς της Υγείας, ακόμη και αν ο κ. Λυκουρέντζος υποστηρίξει πως ο χώρος δεν αντέχει άλλες περικοπές.

Η δυσκολία περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, που επιδιώκεται να μειωθεί ακόμη και κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των απαιτήσεων των τροϊκανών και η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται είτε να ζητήσει πίστωση χρόνου για την εφαρμογή των μέτρων είτε να «ρίξει στο τραπέζι» εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη των στόχων. Βέβαια, οι στόχοι τόσο της διεύρυνσης της αγοράς των γενοσήμων όσο και της ένταξης περισσότερων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμένουν ενεργοί.

Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε πως στο στόχαστρο των δανειστών μας, φαίνεται να έχουν μπει οι δαπάνες των νοσοκομείων, ακόμη και  το προσωπικό, καθώς και η δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, τα λουριά φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να σφίγγουν, με το Υπουργείο να σπεύδει να υλοποιήσει υποχρεώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, όπως την επιστροφή των 105 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων το πρώτο τετράμηνο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα