Ο σκοπός και τα μέσα…

07:43 1/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας είναι η έξοδό της από την κρίση. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στους κυβερνώντες τη διαμόρφωση του σκοπού, δηλαδή που θέλουμε να φτάσουμε. Ενός σκοπού που να εκφράζει αν όχι το σύνολο, αλλά την πλειοψηφία των πολιτών. Με βάση τον επιδιωκόμενο σκοπό πρέπει να καθοριστούν και τα μέσα προσέγγισής του.

Το απόφθεγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν εκφράζει μια δημοκρατική πολιτεία, γιατί δεν είναι κάθε σκοπός τόσο υψηλός ώστε να δικαιολογεί τη χρήση οποιουδήποτε μέσου.

Οι αυθαιρεσίες που εμφιλοχωρούν στις ενέργειες των πολιτικών αποφεύγονται με την αυστηρή τήρηση

των θεσπισμένων νόμων. Το πρόβλημα στη χώρα μας επικεντρώνεται, αφενός στην έλλειψη διαύγειας όσον αφορά στο σκοπό και αφετέρου στη νομιμότητα των μέσων.

Για να γίνω πιο σαφής.

Η έξοδος από την κρίση πρέπει να βρει τη χώρα μας εκπαιδευμένη, με λειτουργικούς θεσμούς, με αφομοίωση των νέων τεχνολογιών, με δημόσιο ορθολογισμό και με ενσωμάτωση του μέτρου σε όλες τις εκφάνσεις της. Στους σχεδιασμούς που μπορούμε να γνωρίζουμε δεν φαίνεται πουθενά η ένταξη της παραγωγής νέας γνώσης στο μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Η στρατηγική ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης έπρεπε να βασιστεί στη συμμετοχή της στην αφομοίωση της νέας πραγματικότητας και την παραγωγή ταλέντου που έχει ανάγκη η χώρα. Εκείνο που συμβαίνει είναι μια ακατανόητη μόχλευση χωρίς στόχο και που νεκρώνει προσπάθειες και αποπροσανατολίζει ακαδημαϊκές μονάδες αιχμής. Κατά την άποψή μου ο σκοπός πάσχει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη κριτική του από την αντιπολίτευση.

Οι πολίτες γνωρίζουν λίγα για το σκοπό, αλλά βιώνουν με δραματικό τρόπο τα μέσα. Προκαταβολικά θέλω να τονίσω ότι η δραματική κατάσταση της χώρας ίσως δικαιολογεί την παραβίαση κάποιων ηθικών κανόνων, όχι όμως με τη δικαιολογία της κρίσης να βαφτίζονται όλα τα μέσα δικαιολογημένες παρεκκλίσεις.

Τα μέσα που κυριαρχούν είναι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, οι φορολογήσεις των ακινήτων, η υπολειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων, το ανυπεράσπιστο των καρκινοπαθών, η ανεργία των νέων,…Η εφαρμογή του « πόθεν έσχες» αργεί, όπως επίσης και ο έλεγχος των τιμών των ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, είναι πιο φθηνό να πας και να γυρίσεις αεροπορικώς στο Λονδίνο παρά να πας από τα Ιωάννινα στην Αθήνα!

Η πολύχρονη κρίση και η αναποτελεσματικότητα των διαφόρων μέσων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, τόσο για την επιτυχή επιλογή τους όσο και για το νεφελώδη σκοπό.

Μήπως είναι επιβεβλημένη μια δημόσια συζήτηση για το σκοπό και ένας επανακαθορισμός των μέσων στο βαθμό που οι υποχρεώσεις μας το επιτρέπουν;

Αν και το ζητούμενο είναι τα μέσα να μην προσβάλουν τη λαϊκή συνείδηση…οι άλογες πολιτικές του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος έδωσε στους πιστωτές μας το δικαίωμα να θέτουν σε ισχύ το απόφθεγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και σκοπός να είναι η επιστροφή των δανεικών…

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς- π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

e-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα