Όχι από Σαμαρά σε ανασχηματισμό κι εκλογές

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου προκειμένου δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά το ελληνικό πρόγραμμα να μην ξαναβρεθεί σε αμφισβήτηση από την τρόικα επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς βάζοντας στο συρτάρι τα σενάρια του ανασχηματισμού που αναζωπυρώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών αερίου και του ΟΠΑΠ, η ανακεφαλαιοποίηση των

τραπεζών (σ.σ. όπου μοιάζει να μην επιτυγχάνεται ο στόχος της Εθνικής για εξασφάλιση του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιωτικά κεφάλαια) και το πρόγραμμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, μαζί με σειρά άλλων προαπαιτούμενων (άνοιγμα επαγγελμάτων, δημοσιονομικά) είναι οι στόχοι που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση ώστε να μην βρεθεί εκ νέου, τον Ιούνιο, σε μία νέα κρίση εμπιστοσύνης από τους πιστωτές της.

Μιλώντας, εχθές, στον Economist, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος για την απόδοση της κυβερνητικής πολιτικής κάνοντας λόγο για σχέδιο για το παρόν, όραμα για το μέλλον και ισορροπημένη πολιτική ώστε να δίδονται απαντήσεις στα πολλαπλά και συνήθως αλληλοτροφοδοτούμενα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλώνοντας αποφασισμένος για σύγκρουση με όσους αντιδρούν υπερασπιζόμενοι το παρασιτικό περιβάλλον του παρελθόντος. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η επίτευξη των στόχων είναι πρωτεύουσας σημασίας και δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας ενός ανασχηματισμού. Επί του παρόντος, το Μαξίμου μοιάζει αποφασισμένο να σπρώχνει το ίδιο το κυβερνητικό κάρο, όποτε αυτό κολλάει στη λάσπη της ασυνεννοησίας ή απροθυμίας των υπουργών.
Κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι, άλλωστε, να επιδιώξει την μακροημέρευση της κυβέρνησης, εκτιμώντας πώς είτε με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, είτε μέσω των εκλογών στη Γερμανία θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τις συγκυρίες και να προσέλθει με καλύτερους όρους στις κάλπες.

Ο σχεδιασμός τρέχει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με την Ελλάδα μάλιστα και τον Αντώνη Σαμαρά να έχει την Προεδρία της Ε.Ε. Μία επιτυχημένη προεδρία αλλά και ένα κούρεμα του δημοσίου χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο εκλογών, αναγνωρίζουν αρκετοί αν και ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλος. Το αναγνώρισε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς : «Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε αυτήν την κυβέρνηση, ξέρουμε πολύ καλά και τις δυσκολίες και τα ρίσκα που έχουμε πάρει. Γνωρίζουμε ότι και το καλύτερο σχέδιο να έχεις και το πιο μεγαλόπνοο όραμα και την πιο ισορροπημένη προσέγγιση, πάντα μπορεί να συμβεί η «αναποδιά», πάντα μπορεί να συμβεί το «ατύχημα»: κάτι αναπάντεχο, κάτι απρόβλεπτο, κάτι που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

«Σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, κινδυνεύεις να νικήσεις όλα τα “θηρία”, αλλά να πας από… τσίμπημα κουνουπιού», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα