Οδηγός…επιβίωσης για πρωτοετείς φοιτητές

11:50 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Περίπου 6.000 βιβλία διατίθενται στους πρωτοετείς φοιτητές, ενώ ο οδηγός κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και μέσω application για smartphones. Στην ηλεκτρονική μορφή του (βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών dps.web.auth.gr),ο οδηγός καλωσορίζει – μέσω μηνύματος του πρύτανη Γιάννη

Μυλόπουλου και των αναπληρωτών πρυτάνεων Γιάννη Παντή, Δέσπως Λιάλιου και Σοφίας Κουϊδου/Ανδρέου – τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους «συστήνει» το ΑΠΘ, τις σχολές και τα τμήματα, τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και στο γυμναστήριο, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού πανεπιστημίου/on line βιβλιοθήκες, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας, το γραφείο συνηγόρου φοιτητή, τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και την πόλη.

Ακόμα οι πρωτοετείς φοιτητές μέσω του οδηγού, πληροφορούνται για χρήσιμες διευθύνσεις στην πόλη (ΚΕΔ, Δήμος Θεσσαλονίκη, Αστυνομία, ΕΛΤΑ κ.α.) αλλά και για πληροφορίες του ΑΠΘ, όπως η γραμματεία και οι φοιτητικές εστίες. Ακόμη παρέχονται πληροφορίες για τα ΜΜΜ αλλά και τα πληροφορίες για τα μουσικά, εικαστικά και ευρύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μια άλλη πλευρά που αναδεικνύει ο Οδηγός είναι αυτή του “εναλλακτικού” φοιτητή: Υπό την εποπτεία της Επιτροπής Εθελοντισμού έχουν δημιουργηθεί Δίκτυα Εθελοντισμού ανά Σχολή/Τμήμα, από ένα μέλος ΔΕΠ και ένα φοιτητή, προκειμένου, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, να δημιουργηθεί σώμα εθελοντών σε κάθε Σχολή/Τμήμα του ΑΠΘ.

Για όσους δε, τους καλεί η «μαμά πατρίδα», ο οδηγός παρέχει πληροφορίες για την αναβολή στράτευσης και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Από τον Οδηγό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένες πρακτικές πληροφορίες, ιδίως δε όσες σχετίζονται με τις οικονομικές ανάγκες των φοιτητών. Έτσι, στην ενότητα «Χρειάζομαι χρήματα!», τονίζεται ότι το πανεπιστήμιο χορηγεί υποτροφίες τόσο σε Έλληνες όσο και σε αλλοδαπούς φοιτητές. Επίσης, το τμήμα Κληροδοτημάτων του ΑΠΘ από τα έσοδα των κληροδοτημάτων, κληροδοσιών και δωρεών που διαχειρίζεται, χορηγεί υποτροφίες, βραβεία και οικονομικές ενισχύσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές (με επιλογή ή διαγωνισμό) και πτυχιούχους του ΑΠΘ για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ ή στο εξωτερικό, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από την περιοχή που αναφέρει το κάθε κληροδότημα, κληροδοσία ή δωρεά, από οικονομικά αδύνατες οικογένειες και, κατά κανόνα, αριστεύουν στις σπουδές τους.

Απορίες σχετικά με τις σπουδές παρέχουν οι σύμβουλοι σπουδών. Κάθε τμήμα ορίζει σύμβουλο ένα ή περισσότερα μέλη ΔΕΠ για ένα ακαδημαϊκό έτος, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές, ενώ απάντηση στο ερώτημα «μετά το πτυχίο τι;» δίνει η ομώνυμη ενότητα με πληροφορίες για τις κατατακτήριες και το γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ.

Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στο Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο υπενθυμίζει σε όσους πέρασαν την πόρτα του και έγιναν «κομμάτι» της ζωής του, να «μην χαθούμε … keep in touch».

Μην …ψαρώνεις

Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει διάφορα Πανεπιστήμια, όπως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με σύνθημα Είσαι πρωτοετής; Μην …ψαρώνεις.

Ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας προσφέρει με τη σειρά του έναν οδηγό που έχει ως στόχο να βοηθήσει αρχικά να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τα …πρωτάκια, αλλά και να επισημάνει παράλληλα ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα και εξετάσεις, αλλά και κοινωνικότητα, ελεύθερος χρόνος, πολιτισμός, ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και διαβίωση σε ένα ποιοτικό περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα