ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Ο θίασος της Schaubuhne αγαπά τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και το χειροκρότημα του φιλοπερίεργου αθηναϊκού κοινού.

Η μουσικoθεατρική παράσταση «Η Επιστροφή του Οδυσσέα», σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Ντάβιντ Μάρτον αποτελεί τη δεύτερη παραγωγή –μετά τη «Δεσποινίδα Τζούλια»- με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 23 και 24 Ιουνίου, ο περίφημος (και αγαπημένος του ελληνικού κοινού και των ντόπιων δημιουργών βέβαια) βερολινέζικος θίασος

της Schaubühne.

Η παράσταση στηρίζεται στην ομώνυμη όπερα του Μοντεβέρντι εμπλουτισμένη με κείμενα του Ομήρου, του Giacomo Badoaro (λιμπρετίστα του Μοντεβέρντι) αλλά και του διάσημου σύγχρονου Ούγγρου συγγραφέα Peter Esterhazy.

Ο Μοντεβέρντι τη συνέθεσε το 1640 για το Καρναβάλι της Βενετίας, χρησιμοποιώντας δύο γνωστά θεματικά μοτίβα: την ανατροπή του χρόνου και την ανατροπή της εξουσίας.

Ξένοι και υπηρέτες συμπεριφέρονται ως αφέντες στον Οδυσσέα, που μόλις επέστρεψε στο σπίτι του και τον εκδιώκουν ως αλλοδαπό, άρα ως απειλή. Και ενώ είχε καταφέρει να γλιτώσει από ένα δολοφονικό πόλεμο, ο Οδυσσέας πρέπει και πάλι να δολοφονήσει για να επιβιώσει και να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του σπιτιού του.

Κάπως έτσι έννοιες –επίκαιρες όσο ποτέ- όπως η επιστροφή, η ταυτότητα, η εστία, ο άλλος, ο ξένος τίθενται επί σκηνής από έναν εξαιρετικό τεχνικά, εκφραστικά και αισθητικά θίασο.

INFO: Στο Πειραιώς 260 (Κτίριο Η), στις 23 & 24/06 στις 21.00, εισιτήρια 25, 20 (μειωμένο) & 15 (φοιτητικό) ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα