ΟΙ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ, ΟΙ ΕΔΡΕΣ KAI OI ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΑΛΟΠ

Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου αδειάζει.

Πέρασαν 20 ημέρες απο τις εκλογές και μας απομένουν άλλες 22 μέχρι τις επόμενες. Το μόνο σίγουρο που θα συμβεί στις 17 Ιουνίου είναι ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία ενός κόμματος. Το δεύτερο επίσης σίγουρο είναι ότι ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο κόμμα θα έχουν τον αριθμό τρία (3) μπροστά στο ποσοστό τους. Το τρίτο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ

θα είναι και πάλι τρίτο κόμμα. Σίγουρο επίσης είναι, τουλάχιστον με τα μέχρι τούδε δεδομένα, ότι στη Βουλή θα είναι εκ νέου τα επτά κόμματα που στις 6 Μαΐου υπερέβησαν το όριο του 3%.

Από εκεί και μετά υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα εξής δεδομένα. Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα υποστούν μείωση της δύναμης τους, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να αντέχει την πίεση και πιθανότατα θα κινηθεί στο ίδιο ποσοστό (6%). Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιό κόμμα, η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταχτήσει την πρώτη θέση για να λάβει το μπόνους των 50 εδρών. Οι δημοσκοπήσεις προσώρας διχάζονται. Από τις τέσσερις που μελέτησα εγώ, για να γράψω το σημερινό άρθρο, οι δύο δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. και οι άλλες δύο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο αποτέλεσμα δίνουν και άλλες, γνωστές και ως «κυλιόμενες», που διενεργούνται, αλλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, μία τελευταία που ορίζει κατώτερη και ανώτερη τιμή για κάθε κόμμα δίνει στη Ν.Δ. 19,5% – 24,5%, στο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% – 23,5%, στο ΠΑΣΟΚ 9% – 14% και ούτως καθ’ εξής. Για να μην χαθούμε όμως σε αριθμητικές και δεκαδικές λεπτομέρειες που λίγο ενδιαφέρουν για το σχηματισμό κυβέρνησης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, αλλά και αιτούμενο, έκανα μία αυθαιρεσία. Έβγαλα το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων δημοσκοπήσεων και προσπάθησα να δώσω τι συμβαίνει.

Το πλέον πιθανό είναι πρώτο κόμμα να είναι η Ν.Δ. αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δυναμική. Το τι τελικά θα γίνει θα το μάθουμε το βράδυ των εκλογών ή ενδιαμέσως εάν έχει συμβεί κάτι δραματικό που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς. Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα είναι πολύ πιθανό να είναι στη μία μονάδα διαφορά (1%). Εάν, σύμφωνα με τους μέσους όρους, είναι η Ν.Δ. πρώτο κόμμα με ποσοστό 25,4%, το ΠΑΣΟΚ διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (13,5%) και η αναντιπροσώπευτη ψήφος πέσει στο 14% τότε τα δύο κόμματα μπορεί να συγκεντρώσουν μέχρι και 163 έδρες (124 + 39). Στην περίπτωση αυτή εκλείπει, τουλάχιστον αριθμητικά, ο κίνδυνος ακυβερνησίας.

Εάν η αναντιπροσώπευτη ψήφος πέσει στο 11% (αυτό σημαίνει ότι το κόμμα των Μάνου-Τζήμερου πιάνει το όριο του 3%) τότε τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 159 έδρες, αλλά έχουν και περιθώριο να προσθέσουν σε μία συμμαχική κυβέρνηση και τις 8 έδρες των Μα-Τζου και να πάνε στις 167. Η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 6% και αναντιπροσώπευτη ψήφο είτε στο 14% είτε στο 11% θα λάβει 17 έδρες. Στην περίπτωση που δεχθεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχηματίζεται η, κρίσιμη για σημαντικές αλλαγές, πλειοψηφία 180 εδρών, ενώ μαζι και με τους Μα-Τζου η πλειοψηφία διερύνεται και φθ

Keywords
Τυχαία Θέματα