Οι «οικονομολόγοι» στην πρώτη γραμμή

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η εκφώνηση μίας εναλλακτικής -αλλά πειστικής- οικονομικής «αφήγησης» από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις εμφανίσεις του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν στρατηγική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, από την φετινή ΔΕΘ μπορεί να

ξεκινήσει η οικοδόμηση ενός «κυβερνητικού» προφίλ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό, εκτός του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε μία γεύση των όσων θα πει με τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στην πρώτη γραμμή τέθηκαν ήδη και όλοι οι «οικονομολόγοι» της Κουμουνδούρου.

«Δεν υπάρχει δεξιά στροφή»

Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» υπερασπίστηκε την άποψή του πως «δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις», ωστόσο απέρριψε διαρρήδην τις αιτιάσεις πως τα όσα λέει συνιστούν «δεξιά στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστέλλει καμία σημαία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να σκεφτούμε και μη συμβατικά μέσα πολιτικής». «Και έκανα ειδική αναφορά στην ανάγκη να σκεφτούμε εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης και ρευστότητας, εναλλακτικά μέσα πληρωμών κλπ. Όμως η αναφορά μου σε μη συμβατικές πολιτικές κάθε άλλο παρά σημαίνει “στροφές” ή υποχωρήσεις από τις θέσεις μας», συνέχισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Δε φτάνει η διαγραφή χρέους»

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές -ακόμη και εσωκομματικού χαρακτήρα- για «αυταπάτες» και τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. «Όμως υπάρχουν και στο χώρο της αριστεράς, ακόμη και σε ορισμένα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεξιές και αριστερές αυταπάτες, άγνοια ή παραγνώριση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, διάβασα κι εγώ απόψεις που υποστηρίζουν πως αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσουμε με τα ελλείμματα. Και μάλιστα θα μείνει και περίσσευμα για επενδύσεις. Άρα δεν χρειάζεται να συζητάμε για ειδικά ομόλογα ή εναλλακτικές πολιτικές. Τη διαγραφή του χρέους πρέπει να τη διεκδικήσουμε σύμφωνα με όσα λέει το πρόγραμμά μας. Όμως το χρέος είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των ελλειμμάτων. Αν δεν αλλάξουμε, επομένως, το κράτος, αν δεν αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, αν δεν χτυπήσουμε τη φοροκλοπή και όλες τις άλλες αιτίες των ελλειμμάτων, ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί», υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης. Μάλιστα, απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν για «δεξιά στροφή», είπε με νόημα: «Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά στροφή”. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει».

Παρεμβάσεις Σταθάκη-Μηλιού

Εκτός του Γιάννη Δραγασάκη, καθημερινές είναι οι δημόσιες εμφανίσεις και οι συνεντεύξεις δύο ακόμη κεντρικών στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο κ. Μηλιός ανέλαβε, από την συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», να αποδομήσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη και άδικη πολιτική». Παράλληλα, ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τον ελάχιστο μισθό και την ελάχιστη σύνταξη στα προ Μνημονίου επίπεδα, ενώ προειδοποίησε πως η κοινωνική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μη διαπραγματεύσιμη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή του ελάχιστου μισθού και της ελάχιστης σύνταξης στα προ της κρίσης επίπεδα. Ακόμη και με κάθε κόστος, με αναδιανομή δαπανών ή άντληση των αναγκαίων εσόδων θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της κοινωνικής ατζέντας για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ακραίων φαινομένων περιθωριοποίησης καθώς και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, πρωτίστως των νέων. Η ατζέντα είναι μη διαπραγματεύσιμη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βγει η χώρα «από τον ζουρλομανδύα του Μνημονίου», τότε «με τη βοήθεια κοινωνικών εργαλείων και με διαδικασίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι εφικτή η δημιουργία 100.000-150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο». Τέλος, επισήμανε ότι για να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους περί τα 100 με 130 δισ. ευρώ, ενώ υπερασπίστηκε τη δέσμευση περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού, λέγοντας: «Το Μνημόνιο θεωρούσε ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας θα λυνόταν με μείωση των μισθών. Ενώ όμως οι μισθοί κατρακύλησαν κατά 50%, το μόνο που αυξήθηκε είναι η ανεργία και όχι οι επενδύσεις. Το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι κυρίως χρηματοδοτικό. Δανείζονται με 11% για πέμπτη συνεχή χρονιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα