Τράπεζες: Μείωση προσωπικού κατά 10.000 άτομα

Σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού τουλάχιστον κατά 10.000 εργαζόμενους θα προχωρήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου λόγω της κρίσης. Παράλληλα «λουκέτο» θα βάλουν πάνω από 600 καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα.

Στη

σκιά της αισιοδοξίας που σχηματίζεται για την ανάκαμψη της χώρας -που αποτυπώθηκε χθες δυναμικά με το άλμα κατά 10% των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους- οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια θα υποχρεωθούν σε «αιματηρές» περικοπές ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την κρίση. Το μόνο θετικό στοιχείο, στην διαδικασία συρρίκνωσης, είναι ότι αυτή -τουλάχιστον σε ότι αφορά τους εργαζόμενους- θα γίνει με αρκετά φιλικό τρόπο. Δηλαδή, μέσω εθελούσιων προγραμμάτων αποχώρησης, τα οποία προσφέρουν σημαντικά κίνητρα στους εργαζόμενους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς όπου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 2.100 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα οδηγήσει στην αποχώρηση από τον όμιλο Πειραιώς, περίπου το 10% των εργαζομένων του ομίλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο είναι και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Alpha Bank το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποχώρηση από τον όμιλο περίπου 1.000 ατόμων.

Έτοιμη να «τρέξει» το δικό της πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης είναι η Εθνική Τράπεζα το οποίο ωστόσο θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει το πράσινο φως της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα της ΕΤΕ θα στοχεύει στην αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων.

Εκτός των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης ένα σημαντικό μέρος της μείωσης του αριθμού εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί έμμεσα, δηλαδή μέσω της φυσικής αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 οι εγχώριες τράπεζες απασχολούσαν περίπου 55.000 εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα