ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

22:25 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Το εγχείρημα του «Στολίσκου της Ελευθερίας» το 2010 θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν Σκανδιναβοί ακτιβιστές οι οποίοι στέλνουν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε τον ίδιο στόχο όπως και οι προηγούμενοι στόλοι, να τερματίσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας αψηφώντας το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό», δήλωσε ο Τόρσταϊν Ντάλε, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης “Ένα πλοίο για τη Γάζα” στη Νορβηγία.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι θα είναι εύκολο

για τους Ισραηλινούς να τους σταματήσουν καθώς όπως είπε η ομάδα θα είναι ολιγομελής και απόλυτα ενάντια σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια από μέρους τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2010 αρκετά πλοία που μετέφεραν βοήθεια και αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ έγιναν στόχος μια επιχείρησης ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν σκοτώσει δέκα Τούρκους ακτιβιστές, ανάμεσά τους έναν 19χρονο φοιτητή με διπλή τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα. Έκτοτε οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ.

Ένας δεύτερος στολίσκος, που αναμενόταν να αναχωρήσει ένα χρόνο αργότερα, δεν απέπλευσε ποτέ, αφού οι διοργανωτές κατήγγειλαν πως υπέστησαν σαμποτάζ.

Έτσι σήμερα αποπλέει από το Όσλο το SV Estelle, ένα σκάφος 53 μέτρων που χρησιμοποιούν κυρίως σουηδικές και νορβηγικές οργανώσεις. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι και άλλα σκάφη θα τους ακολουθήσουν πριν αυτό φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας στον Οκτώβριο.

Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοπό να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο όπλων.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα