Οι τρεις σωματοφύλακες του Σαμαρά

09:33 6/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Τρία πρόσωπα από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, και οι τρεις εκ των απορρήτων του Αντ. Σαμαρά, φαίνεται ότι πρωταγωνιστούν στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης έναντι των κοινωνικών εντάσεων που προκαλούνται αλλά και στην ομαλή λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θεωρείται κατ΄ πολλούς ο στρατηγικός νους δίπλα στον Πρωθυπουργό, εκείνος που επιχειρεί

δηλαδή να διαμορφώσει τους όρους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της ιδέας για το κεντρώο, μεταρρυθμιστικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου αυτή να εκπροσωπήσει το «ευρωπαϊκό» μέτωπο στις επόμενες εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαζαρίδης βρίσκεται πίσω και από τη στρατηγική που ακολουθήθηκε έναντι της τρόικας, σε αγαστή συνεργασία με τον Γ. Στουρνάρα.

Ο Δημήτρης Σταμάτης λειτουργεί ως ο… μαέστρος του κυβερνητικού σχήματος καθώς έχει επιφορτιστεί με το βάρος της συνεννόησης μεταξύ Μαξίμου και πολιτικών αρχηγών, όταν βέβαια οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν συνομιλούν απευθεία. Ο κ. Σταμάτης δίνει συχνά το παρών στις συσκέψεις των τριών ενώ σε αυτόν παραπέμπονται και τα ακανθώδη ζητήματα της κυβέρνησης που απαιτούν την παρέμβαση του Μαξίμου. Συχνά είναι ο ίδιος που «τρέχει» κυβερνητικές συσκέψεις, πριν το θέμα παραπεμφθεί στον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Επικρατείας είναι αυτός που ανέλαβε να συνεννοηθεί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την επιστράτευση των ναυτεργατών, συνομιλώντας κατά περίπτωση είτε με τους δύο προέδρους είτε με τους Χρ. Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Γραμματέας της Κυβέρνησης, ή όπως παλαιότερα τον αποκαλούσαν «του υπουργικού συμβουλίου», Τάκης Μπαλτάκος δεν περιορίζεται μόνον στην νομική προεργασία ή διαχείριση των υποθέσεων που ανακύπτουν, όπως μόλις χθες την προετοιμασία των αποφάσεων που υπέγραψαν οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Μουσουρούλης για την επιστράτευση των ναυτεργατών. Συχνά λειτουργεί και ως τροχονόμος μεταξύ των υπουργείων εις ότι αφορά τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, καθώς από το γραφείο του περνά ο όγκος των δράσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν ως προαπαιτούμενα έναντι της τρόικας, ενώ διατηρεί και ισχυρό πολιτικό λόγο παρεμβαίνοντας συχνά ως προς την κατεύθυνση των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού και των ιμάμηδων, το δεύτερο μαζί με τον Δημ. Σταμάτη που έχει διατελέσει περιφερειάρχης στη Θράκη και γνωρίζει καλά το ζήτημα, ήταν και δικό του έργο.

Πίσω από τους τρεις αυτούς εμφανείς παίκτες υπάρχει και ένας «αφανής» πρωταγωνιστής, η σιωπή του οποίου είναι αναντίστοιχη της παρουσίας του στο Μαξίμου. Ο Κώστας Μπούρας, διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, μπορεί να μιλάει λίγο – κυρίως σε δημοσιογράφους – ωστόσο γνωρίζει σχεδόν το σύνολο όσων λαμβάνουν χώρα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο ενώ συχνά είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταφέρει το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά στον κατάλληλο αποδέκτη καθώς αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη και πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα