«ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ» ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

Και «ψαλίδι» 9,5 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και υιοθέτηση όλων των σκληρών μέτρων εντός του 2013 ζητά η τρόικα: Συνεχίζουν οι πιστωτές μας να ζητούν «και άλλο αίμα», αρνούνται «λάιτ μέτρα» που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. , κάθονται όμως εκ νέου σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η εμμονή

αυτή της τρόικα, μοιραία επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, το βαθύτερο ψαλίδι στις συντάξεις (η Αθήνα έχει καθορίσει τις περικοπές από τα 1.000 ευρώ και πάνω και ζητείται να αρχίσει το «κούρεμα» από τα 700 ευρώ και πάνω), αλλά και τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς με ταυτόχρονη απομάκρυνση των υπαλλήλων.

Ουσιαστικά με τις απαιτήσεις τους αυτές οι πιστωτές μας, επιχειρούν με τον πλέον ωμό και βίαιο τρόπο να προσαρμόσουν σε νέα χαμηλά τα εισοδήματα, ενώ «ακυρώνουν» τόσο όσο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όσο και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Και όλα αυτά ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα στερεύουν και ρυεστότητα δεν υπάρχει: Για αυτό ίσως και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το ξέκοβε για την δόση λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Οκτωβρίου». Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, η συζήτηση με την τρόικα πήγε κάπως καλύτερα αλλά «η διαφορά παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως στις περικοπές για το 2013». Οι πιστωτές μας μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανεβάσει το ποσό των περικοπών που προβλέπεται για το 2013 από τα 7,5 δισ. στα 9,5 με 10 δισ. ευρώ.
«Είναι μεγάλη η διαφορά. Προσπαθούμε να μη γίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ περικοπές των 9,5 δισ. ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά o αξιωματούχος του υπουργείου.

Αγκάθι παραμένει και η διαφωνία για τα μακροοικονομικό σενάριο αφού οι ελεγκτές επιμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 5% το 2013 ενώ η ελληνική πλευρά το υπολογίζει κοντά στο 4%. Αυτό αλλάζει όλο το πρόγραμμα και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε συμβιβασμό με την τρόικα ενόψει του Eurogroup, καθώς υπάρχουν διαφωνίες» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με την τρόικα ο Υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια στιγμή, παράταση μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogoup παίρνουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Θα υπάρξουν νέες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Στις 8 Οκτωβρίου θα ξέρουμε που βρισκόμαστε. Ο Γιάννης Στουρνάρας  θα έχει νέο ραντεβού με την τρόικα σήμερα. Κυβερνητικές πηγές, στο μεταξύ, μεταφέρουν ότι η Τρόικα εκτιμά ύφεση της τάξεως του 5% για την ελληνική οικονομία το 2013.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τα 13,5 δι

Keywords
Τυχαία Θέματα