ΟΛΟ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» Σ’ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ!

Με την… πλάτη στον τοίχο, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τρόικας με τους επικεφαλής των υπουργείων για να κλείσουν τα επώδυνα μέτρα. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα επικυρώσουν το «πακέτο» που θα κατατεθεί στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των υπουργών με εκπροσώπους της Ομάδας Δράσης για να κλείσει το περιβόητο πακέτο των 11,5 δισ. (υπολείπονται 4 δισ.

ευρώ), η οριστικοποίησή του αναμένεται να είναι το αργότερο αύριο ή μεθαύριο, σε νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Κύκλο επαφών με υπουργούς θα έχει από σήμερα και ο επικεφαλής της TASK FORCE, Χορστ Ραϊχενμπαχ.

Το «πακέτο» θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή για τη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μοντι. .

Μάλιστα, η Κυβέρνηση για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποφύγει αντιδράσεις (π.χ. να ψηφίσουν οι βουλευτές επιλεκτικά κάποια μέτρα και να καταψηφίσουν κάποια άλλα), προνόησε και όλα τα μέτρα θα συμπεριληφθούν να κατατεθούν στη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει ένα και μόνο άρθρο. Θα έχει λοιπόν, η ψηφοφορία τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, κάτι που… δένει τα χέρια των βουλευτών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η λήψη των μέτρων είναι μονόδρομος για να σωθεί η χώρα, γι’ αυτό και οι βουλευτές θα πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά και χωρίς να βάζουν θέματα.

Με τη διαδικασία, λοιπόν, εξπρές η ψήφιση των μέτρων θα έχει γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε η τρόικα να ξεκινήσει άμεσα την έκθεσή της, ώστε να προλάβει υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ζητήσει στη σύνοδο του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μετά και από αυτή τη διαδικασία, ανοίγει ο δρόμος για να θέσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα